Droneracing: “De vraag is niet of je schade vliegt, maar wanneer en hoeveel”

Voor de tweede keer werd zaterdagmiddag parkeergarage P1 van winkelcentrum Middenwaard ingezet als parcour voor droneracing. De drones die daar voor ingezet worden wijken nogal van de bij het publiek meer bekende ‘foto- en videodrones’.

Deze drones zijn niet alleen razendsnel maar ook nog eens super wendbaar. Dat maakt het vliegen ervan tot een flinke opgave. Een uitstekende oog/handcoördinatie en snelle reflexen zijn onontbeerlijk. Dat het dan nog fout kan gaan, soms al bij de start, werd zaterdag een aantal keer duidelijk. “De vraag is eigenlijk niet of je schade vliegt, maar meer wanneer en hoeveel.”, zo vertellen meerdere piloten.

Er gelden dan ook strenge veiligheidsregels en het publiek wordt ten allen tijde beschermd door een net dat drones eventueel opvangt. Ook de ‘kooi’ waar de piloten zitten wordt door een dergelijk net beschermd. Anders dan bij de vorige editie vlogen de drones nu een parcours om het publiek heen waardoor er beter zicht was op de venijnig zoemende snelheidsmonstertjes.

De piloten hebben hun drone zelf gebouwd. En dat proces is eigenlijk nooit af, er is altijd verbetering mogelijk of schade te repareren. En dat geldt niet alleen voor de drone zelf, maar ook voor de camera en bril die nodig zijn om het POV, het Point Of View-vliegen mogelijk te maken.

Opvallend daarbij is dat voor die beeldverbinding meestal gebruik gemaakt wordt van ‘oude’ analoge technologie omdat een digitale verbinding teveel vertraging oplevert, alsof je een snelle computergame speelt met een flinke ‘ping’ (trage verbinding. Het grote verschil met games is dat er bij het drone-racen geen ‘respawn’ mogelijk is…

De volledige fotoserie is te vinden op onze Facebookpagina.