Politie op zoek naar illegaal feest in Eilandspolder

De politie, boa’s van de gemeente Alkmaar, Staatsbosbeheer en Landschap Noord-Holland hebben rond het middaguur vroegtijdig een Oranjefeest in de Eilandspolder beëindigd. Dat zegt boswachter Chris Rost van Landschap Noord-Holland tegen mediapartner NH Nieuws.

“Voor 7,50 euro kon je een kaartje kopen en op een groot scherm met een beamer naar Max en Oranje komen kijken”, vertelt Rost over de plannen in het gebied tussen Driehuizen, West-Graftdijk en Graft. “Maar omdat het om Natura 2000-gebied (een beschermd natuurgebied red.) gaat, willen we dat niet. Dus we hebben ze aangesproken dat ze daar niks kunnen beginnen.”

Het is niet de eerste keer dat jongeren de polder uitkiezen voor een feestje. “Met Pinksteren is er ook een groot feest gegeven, en dat is toen flink uit de hand gelopen.” Al snel na dat feest kregen de diensten signalen dat ‘er de 27e nog een feest zou zijn’. “Toen was het nog beetje vaag, maar we hebben onze ogen en oren opengehouden en afgelopen week kregen we goede aanwijzingen”, aldus Rost. Die aanwijzingen waren zelfs ‘zo concreet’ dat het hem tegen de verwachting in lukte om andere diensten op te trommelen en vandaag gezamenlijk in actie te komen.

“In samenspraak met het Hoogheemraadschap hebben we het Arismeertje – de locatie van het vorige feest – afgesloten”, gaat de boswachter verder. Niet veel later bleek dat de jongeren van plan waren om de Formule 1-race in Oostenrijk en de EK-wedstrijd Nederland-Tsjechië in Boedapest ‘op een recreatielandje bij het meertje De Ley te volgen’. “Het moest een groot feest worden.” Toen de diensten de feestlocatie in het vizier kregen, waren er al zo’n dertig jongeren aanwezig. “Er waren nog veel bootjes onderweg”, aldus Rost, “maar die hebben rechtsomkeert gemaakt.” In totaal zouden er zo’n tachtig bezoekers op het illegale evenement zijn afgekomen, laat wijkagent Bas Wijnen via Twitter weten.

“Als het goed is, zijn ze aan het verkassen”, zegt boswachter Rost, die niet weet waar de jongeren naartoe zijn gegaan. Hij benadrukt dat hij en z’n collega’s ze alleen uit Natura 2000-gebied kunnen weren, omdat daar de natuur beschermd dient te worden. “Maar het is nu rustig, alleen maar fluisterbootjes en recreanten.” Wijkagent Wijnen laat weten dat ‘de jongeren heel goed aanspreekbaar waren’. Er zijn geen boetes uitgedeeld en er is niemand aangehouden. “Het was heel gemoedelijk”, aldus de wijkagent. “Ze lieten ook weten open te staan voor een gesprek met de gemeente”, besluit hij. (foto: Twitter @pol_de_mare)