Zeer grote brand in schuur aan Dorpsstraat Zuid-Scharwoude (VIDEO)

In de nacht van vrijdag op zaterdag is een grote brand uitgebroken aan de Dorpsstraat in Zuid-Scharwoude. De eerste melding kwam binnen om 01:54 uur. De brand ontstond in een schuur achter vloerenspecialist en stofferingszaak Frenk Stoop. De afgebrande schuur werd door hem gebruikt als opslag. Zijn bedrijf is gespecialiseerd in vloeren, trappen en raamdecoratie. Volgens Stoop lagen er materialen opgeslagen en er stond een bus. Op zolder was een naaiatelier. De vlammen sloegen uit het dak van de schuur. De brandweer wilde voorkomen dat het vuur zou overslaan naar omliggende woningen en gebouwen. Na een uur werd opgeschaald naar ‘zeer grote brand’. Er komt enorm veel rook vrij.

Meerdere eenheden uit de regio zijn opgeroepen. Onder meer de hoogwerker van de brandweer Heerhugowaard is ingezet. Maar ook vanuit Alkmaar, Koedijk, Warmenhuizen, Noord- en Zuid-Scharwoude, Stompetoren, Niedorp, Winkel, Obdam en Dirkshorn spoedde de brandweer zich naar de brand. Preventief kwam ook een ambulance ter plaatse.

Rond 4:30 uur was de brand onder controle. De veiligheidsregio verwachtte toen dat de brandweer nog enkele uren bezig zou zijn. Tot 100 meter rond de brand zijn roetdeeltjes en deeltjes van zonnepanelen neergedaald. Deze worden door een veegwagen opgeruimd. Wie die vindt in de eigen tuin, kan de deeltjes oprapen en in de grijze container gooien. Wie nog last heeft van de rook, krijgt het advies van de veiligheidsregio om ramen en deuren nog gesloten te houden en het ventilatiesysteem in huis uit te schakelen. (foto- en videobeelden: GLOCALmedia)