Treinreiziger geeft conducteur knietje bij controle: twee weken cel

FOUTE FOTO

Een Franse man heeft vier weken celstraf gekregen, waarvan de helft voorwaardelijk, omdat hij een conducteur heeft mishandeld. Ook moet hij het slachtoffer 500 euro schadevergoeding betalen. De man was op weg vanuit Alkmaar naar Amsterdam toen de conducteur langs kwam voor controle. Hij weigerde mee te werken en gaf de conducteur een knietje in het kruis. De politie hield de Fransoos aan op station Heiloo. Het slachtoffer kon drie dagen niet werken en werd nog twee maanden behandeld vanwege pijnklachten.

Een 30-jarige Fransman is maandag door de politierechter in Alkmaar veroordeeld tot vier weken gevangenisstraf, waarvan de helft voorwaardelijk. Dit vanwege het mishandelen van een conducteur in de intercity Utrecht-Den Helder.
De dader werd in Heiloo door de politie uit de trein gehaald, nadat hij de 44-jarige NS-medewerker die hem vroeg om een vervoersbewijs een knietje in zijn kruis had gegeven.

Het slachtoffer kon hierdoor drie dagen niet werken en stond twee maanden na het incident nog onder doktersbehandeling vanwege pijnklachten. Hij kreeg 500 euro schadevergoeding toegewezen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Spoorwegovergang bij het station in Heiloo.
Spoorwegovergang bij het station in Heiloo.
© Archieffoto Hans van Weel

De officier van justitie tilde zwaar aan het vergrijp en eiste naast toekenning van de claim vier weken cel tegen de Fransman. Die was niet bij zijn rechtszaak aanwezig, maar liet zich wel door een advocaat vertegenwoordigen.

Vervoersbewijs
„De conducteur zag iemand in de eerste klasse zitten, met zijn voeten op een bankje en de ogen dicht. Hij vroeg de reiziger meerdere malen om zijn vervoersbewijs, heeft bij herhaling met zijn vinger op diens knie getikt en kreeg vanuit het niets een knietje in zijn genitaliën.”

De aanklaagster noemde het incident tegen de NS-medewerker ’buitengewoon vervelend’. „Dat iemand die gewoon zijn werk doet op deze manier wordt mishandeld en niet zo’n beetje ook is wat mij betreft een strafverzwarende omstandigheid. Een geldboete of taakstraf is niet aan de orde”, zei ze.

„Als conducteur sta je er soms alleen voor en kun je agressieve lieden tegenkomen. Dit heeft impact gehad: het slachtoffer is bang geworden, is nog soms angstig om mensen aan te spreken.”

(Tekst gaat door onder de foto)

De trein snelt voorbij.
De trein snelt voorbij.
© Archieffoto Mediahuis

De dader, iemand die een zwervend bestaan leidt en herhaaldelijk met justitie in aanraking is geweest, werd gearresteerd en geboeid afgevoerd. Via zijn portofoon had het slachtoffer de politie gealarmeerd.

Aangevallen
De opgepakte treinreiziger wilde niet meewerken aan verhoor op het politiebureau. Hij zei alleen dat hij lag te slapen en zo reageerde omdat hij dacht te worden aangevallen.

Net als de officier van justitie oordeelde de politierechter dat de mishandeling van de NS-medewerker gezien het letsel in een zwaardere categorie valt en ’dit vergrijp meer in de hoek van een kopstoot komt dan van een droge klap’.

(Tekst gaat door onder de foto)

NS-medewerkers houden een oogje in het zeil
NS-medewerkers houden een oogje in het zeil
© Archieffoto

Omdat conducteurs gezien hun risicovolle werk extra bescherming verdienen en het incident bovendien een schokkende ervaring voor ooggetuigen kan zijn geweest, legde zij de dader een gevangenisstraf op, hetzij deels voorwaardelijk.

De Fransman gaat pas de cel in, wanneer hij zich opnieuw in Nederland begeeft en wordt gesignaleerd: volgens zijn documentatie is hij tot ongewenst vreemdeling verklaard en intussen het land uitgezet.

Brandbrief
De veroordeling van de treinreiziger komt in de week nadat de NS, spoorwegvakbonden en ondernemingsraad in een brandbrief de ministeries van Justitie en Veiligheid en Infrastructuur en Waterstaat om onmiddellijke actie vragen na agressie jegens NS-personeel.