De container waarin in juli vorig jaar in de Amsterdamse haven 1.120 kilo coke tussen een lading cacaobonen werd gevonden, zou mogelijk al eerder in Zuid-Amerika zijn gecontroleerd. Dat kwam naar voren in een regiezitting bij de rechtbank in Alkmaar.
De politie onderschepte vorig jaar juli een lading coke van 1.120 kilo in een vrachtwagen vol cacaobonen, die even daarvoor was vertrokken vanuit het Amsterdamse Westelijk Havengebied. In de Noord-Hollandse drugszaak staan in totaal vier verdachten terecht, onder wie een voormalige havenmedewerker, een oud-medewerker en een vrachtwagenchauffeur (55) uit Enkhuizen. Dat schrijft mediapartner NH. Volgens advocaat Vito Shukrula, die de 30-jarige hoofdverdachte A.S. uit Alkmaar bijstaat, is de container met coke al eerder in Zuid-Amerika gecontroleerd. “Uit het politiedossier blijkt dat de recherche via Interpol in Zuid-Amerika heeft gevraagd of er een controle heeft plaatsgevonden op de container. Dit zou zijn bevestigd. Is er toen cocaïne aangetroffen of was ‘ie leeg? Daarover wil ik opheldering”, aldus advocaat Vito Shukrula vandaag in de rechtbank. Naar verluidt kwam de container via Rotterdam en Cartagena (Colombia) het Westelijk Havengebied in Amsterdam binnen – de lading komt oorspronkelijk uit het Zuid-Amerikaanse Ecuador.
Shukrula vermoedt dat ‘drugsuithalers’ deze lading coke hebben verplaatst in de door de politie onderschepte container. Hij spreekt van de zogeheten ‘switch’-methode, waarbij grote ladingen verdovende middelen van de ene naar de andere container worden verplaatst, met de bedoeling om douanecontroles te omzeilen. “Deze container heeft voor een bepaalde tijd in Rotterdam gestaan, voordat het naar Amsterdam werd vervoerd. Wat is er in de tussentijd gebeurd en waren de verdachten hiervan op de hoogte?”
Het Openbaar Ministerie ziet het anders. “Dat deze lading cocaïne vanuit een andere container pas in Nederland is gestopt, daar geloof ik niks van. Niet één van de verdachten heeft een verklaring afgelegd die bij deze uitleg past”, aldus de officier van justitie. Volgens hem gingen de verdachten op ‘zeer geraffineerde wijze te werk’ en lieten ze ‘geen digitale sporen achter’. “Ze hebben niet per ongeluk de verkeerde container van het terrein opgehaald. Ze hebben het ruim van tevoren voorbereid.”
De rechtbank in Alkmaar moet nog beslissen over de ingediende onderzoekswensen. De zaak tegen de vier verdachten wordt eind september inhoudelijk behandeld.