Winkeldiefstallen, doodsbedreigingen en mishandeling: Heilooënaar veroordeeld

Een 33-jarige man uit Heiloo is veroordeeld tot een jaar cel voor winkeldiefstallen, doodsbedreigingen en mishandeling. Bij de tweede overval op een supermarkt in Heiloo mishandelde M. B. twee mensen en bedreigde hij de winkelmanager en omstanders met de dood. Hij kreeg een celstraf van een jaar opgelegd. Niet een, niet twee, maar vanwege drie incidenten stond Heilooënaar M. B. deze week voor de rechter. In de zomermaanden van vorig jaar zou B. volgens de aanklager namelijk winkeldiefstallen hebben gepleegd en zijn broer hebben bedreigd.

Terug naar die zomer. B. loopt op 16 juli rond bij de woning van zijn broer in Haarlem. Hij slaat het raam kapot. Van broederliefde is geen sprake. Volgens B. heeft zijn broer hem vroeger misbruikt. Hij bedreigt hem die avond met de dood. En in diezelfde zomer wordt B. ook nog twee keer betrapt op winkeldiefstal. Beide keren in dezelfde supermarkt in Heiloo. Waar de diefstal op 11 juli niet gepaard ging met geweld, was dat op 5 augustus wel anders. De man duwt de winkelmanager en een oudere vrouw hardhandig aan de kant. Ook bedreigt hij een andere man met een mes.  De oudere vrouw raakt gewond en wordt meegenomen naar het ziekenhuis. Een waarschuwingsschot werd gelost, waarna de man kon worden aangehouden.

Op dit moment is B. opgenomen in een forensische psychiatrische kliniek. Tijdens de zitting bekende hij alle verdenkingen, waaronder dus de twee winkeldiefstallen. Naar eigen zeggen had hij honger en geen geld om eten te kopen. De rechtbank rekent B. vooral het geweld rond de tweede diefstal aan. Volgens de rechter had de oudere vrouw ernstig gewond kunnen raken en wekte het geweld veel angst op. Niet alleen bij de slachtoffers, maar ook bij omstanders. Naast de celstraf krijgt M. B. meldplicht bij de reclassering, beschermd wonen en wordt hij geregeld gecontroleerd op alcohol- en drugsgebruik. Zelf wilde hij een gebiedsverbod voor de hele stad Haarlem krijgen om zijn broer niet meer te hoeven zien. Dat verbod krijgt hij ook van de rechter. Daarnaast moet B. een schadeclaim van 245 euro betalen aan de oudere vrouw.