Radio: stijging criminaliteit regio Alkmaar

NHD / FOUTE FOTO

 

aantal aangiftes en meldingen bij de politie in de regio Alkmaar en omstreken blijft maar oplopen, zo blijkt uit cijfers van de politie. Gedurende de eerste helft van dit jaar schoot het aantal zaken omhoog met 362, wat neerkomt op een groei van 6,2 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

In de periode tot en met juni van dit jaar werden in de regio Alkmaar, waaronder de gemeenten Alkmaar, Dijk en Waard, Bergen, Heiloo en Castricum vallen, in totaal 6032 misdrijven geregistreerd. Dit markeert een duidelijke toename ten opzichte van de 5680 geregistreerde misdrijven in dezelfde periode vorig jaar.

Met name fietsen, bromfietsen en scooters lijken het doelwit van criminelen te zijn. In de eerste zes maanden van dit jaar werden er 825 van deze voertuigen als gestolen gemeld. Een jaar eerder ging het om 636 gestolen (brom)fietsen en scooters, wat neerkomt op een stijging van bijna dertig procent.

In Alkmaar steeg het aantal gevallen in dit verband van 361 zaken naar 410, terwijl dit aantal in Dijk en Waard toenam van 180 naar 226. Vorig jaar was er zelfs een stijging van 81 procent in het aantal aangegeven diefstallen van fietsen en scooters in deze regio. Castricum zag bijna een verdubbeling (van 53 naar 104 meldingen).

Diefstallen
Tussen al deze stijgende cijfers vormt het aantal diefstallen uit woningen, schuren en garages een positieve uitzondering. Vorig jaar nam dit nog toe, maar nu is er een daling van 253 naar 217 zaken. Met name in Dijk en Waard, waar in 2022 sprake was van een inbraakgolf, daalde het aantal inbraken van 95 naar 58.

Het aantal winkeldiefstallen is sterk gestegen, namelijk met 38,1 procent. Dit is grotendeels toe te schrijven aan een meer dan verdubbeling in Dijk en Waard, waar het aantal gevallen steeg van 52 naar 116. Alkmaar blijft in deze regio koploper in winkeldiefstallen (243).

En dan de fraudegevallen. Ook die nemen toe. In de eerste helft van 2022 waren er 651 zaken, terwijl er in de eerste helft van dit jaar 739 aangiftes en meldingen zijn ontvangen door de politie.

Cybercriminaliteit
Opvallend genoeg is het aantal meldingen van cybercriminaliteit opnieuw gedaald. In de afgelopen zes maanden zijn er 151 zaken bij de politie gemeld, vergeleken met 193 in dezelfde periode vorig jaar. Dit betekent echter niet dat er minder slachtoffers zijn van cybercriminaliteit. Veel slachtoffers schamen zich om hiervan melding te maken.