Veelpleger krijgt celstraf en zorgtraject na diefstal beeldschermen bij GGZ Heiloo

De man die op 1 juli computerschermen stal bij de GGZ in Heiloo heeft vijf weken celstraf gekregen. Ook moet hij 400 euro schadevergoeding betalen. Op 1 juli deed hij zich voor als ICT-medewerker en vertrok met een aantal beeldschermen. De man uit Heiloo werd gepakt toen hij de twee monitoren wilde verkopen. Hij zat toen onder de drugs en zou zich niets van de diefstal herinneren. De vijf weken worden toegevoegd aan een celstraf die de man uitziet voor een andere diefstal. Daarna gaat hij een traject met begeleid wonen en ambulante hulp in.

Man (37) loopt bij GGZ naar binnen, zegt dat hij van ICT is, koppelt computerschermen los en rijdt ermee weg op zijn brommer

De 37-jarige K.V. uit Heiloo liep op 1 juli dit jaar bij de GGZ in zijn woonplaats naar binnen, en beweerde dat hij een ICT-medewerker was. Daarop koppelde hij de beeldschermen los en reed ermee weg op zijn bromfiets. Hij werd aangehouden door de politie toen hij de twee beeldschermen bij de oudijzerhandel probeerde te verkopen. De politie kreeg de indruk dat hij een grote hoeveelheid verdovende middelen had gebruikt.
Dat bleek tijdens een zitting bij de Alkmaarse politierechter, waar de verdachte zich moest verantwoorden voor het stelen van de computermonitoren.

Geen herinnering
De verdachte kan zich niets van het voorval herinneren. „Ik weet niet wat het was, een delirium of een drugspsychose”, verklaarde hij. „Een verwarde toestand, zullen we maar zeggen.” Kort daarvoor erfde hij een flinke som geld. Deze erfenis gebruikte hij voor het inslaan van grote hoeveelheden cocaïne en heroïne. De GGZ-instelling waar hij inbrak, was ook de instelling waar zijn behandeltraject voor psychische problemen en middelengebruik zou gaan plaatsvinden.

De man is geen vreemde bij justitie. Hij heeft een strafblad met flink wat vermogensdelicten. Momenteel zit hij een gevangenisstraf uit voor een diefstal eerder dit jaar. De officier van justitie en V.’s advocaat waren het met elkaar eens dat een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vijf weken voor dit feit een passende straf is. Zijn advocaat voegde er wel aan toe dat hij hoopt dat dit kan aansluiten op de tijd die hij momenteel uitzit, zodat hij na vrijlating niet terug de gevangenis in hoeft.

Begeleid wonen
De rechter hoopt dit ook, en ging mee in de eis van de officier. Reclassering heeft toegezegd dat V. direct een traject met begeleid wonen en ambulante begeleiding in kan als hij weer op vrije voeten komt. De schadeclaim van 400 euro voor de gestolen beeldschermen, wees de rechter toe.