Radio: hoger beroep cocaïnesmokkel

NHD / RADIO / FOUTE FOTO

Smokkel vloeibare cocaïne in dozen met tropische vissen opnieuw onder de loep. Beverwijker en Alkmaarders verzetten zich tegen celstraf

Twee Alkmaarders die in 2020 schuldig zijn verklaard aan cocaïnesmokkel komen dinsdag voor het gerechtshof. Zij en hun vermeende handlangers verzetten zich tegen de celstraffen van 30 tot 48 maanden, die ze kregen voor de smokkel van 9 liter vloeibare cocaïne vanaf Schiphol. Daarnaast had een van de Alkmaarders een vuurwapen, en een hoeveelheid hennep in zijn bezit. De zitting is inleidend. Het hoger beroep wordt naar verwachting volgend jaar inhoudelijk behandeld.

komen binnenkort voor het gerechtshof omdat ze zich verzetten tegen de celstraffen die ze kregen vanwege cocaïnesmokkel. Ook twee vermeende handlangers verzetten zich tegen de celstraffen

tegen de celstraffen die ze kregen vanwege de smokkel van 9 liter vloeibare cocaïne. Beverwijk en Diemen

komen binnenkort weer voor de rechter,  voor hun rol bij de smokkel van een partij vloeibare cocaïne. De coke zat verstopt in dozen met daarin ook tropische vissen.

De rechtbank Amsterdam heeft de vier mannen uit Alkmaar, Beverwijk en Diemen veroordeeld celstraffen van 30 tot 48 maanden. De mannen werden in september vorig jaar aangehouden in Duivendrecht op verdenking van de invoer van 9 liter vloeibare cocaïne.

Voor het smokkelen van een partij vloeibare cocaïne – verstopt in dozen met daarin ook tropische vissen – komen de Alkmaarders Jan L. en Hugo S., de Beverwijker Andres C. en een (vermeende) ’partner in crime’ van hen uit Diemen binnenkort weer voor de rechter te zitten.
De mannen leggen zich alle vier niet neer bij de celstraf die zij hebben gekregen. Daarom buigt het Amsterdamse gerechtshof zich in hoger beroep over de drugssmokkelzaak.

De vloeibare coke – in poedervorm een hoeveelheid van ruim zes kilo, met een geschatte straatwaarde van 250.000 euro – werd begin september 2019 door een politieteam onderschept. Rechercheurs hadden de vier mannen daarvoor al enige tijd in de gaten gehouden, zo werd tijdens hun eerdere berechting duidelijk. Zij kregen het kwartet in het vizier na een aanvraag voor de invoer van de tropische vissen, die vanuit Colombia naar Nederland zouden worden gevlogen.

Uit afgeluisterde gesprekken tussen de vier mannen maakte de politie op dat de verdachten vermoedelijk van plan waren om óók een partij drugs naar Nederland te laten komen. Op de dag van de climax van het rechercheonderzoek, 4 september 2019, volgde een speciaal observatieteam de bewegingen van de mannen. De afluisteroperatie zou duidelijk hebben gemaakt dat de lading drugs zou worden opgehaald op Schiphol.

Politiemensen zagen volgens het Openbaar Ministerie hoe Alkmaarder Hugo S. die dag rond 15.00 uur bij de luchthaven tientallen dozen in een bestelbus laadde en daarmee richting Duivendrecht reed. De afluisterende speurders hoorden dat de verdachten elkaar feliciteerden met de geslaagde invoer. „Goed gedaan, deze partij is gedaan, nu gaan we met de toekomst beginnen”, zou Beverwijker Andres C. hebben geroepen.

Toen S. bij een loods in Duivendrecht aankwam, waren daar ook C. en de verdachte uit Diemen. Op het moment dat de dozen uit het busje werden gehaald, kwam het arrestatieteam in actie. In vijf van de 41 gevonden dozen ontdekten de speurders de coke, die verstopt zat in aparte gesealde compartimenten van plastic zakken – een soort dubbele bodem. In de zakken werden in totaal zo’n 4.200 tropische vissen gevonden.

Het Openbaar Ministerie heeft de man uit Diemen bestempeld als de leider van het gezelschap. De Beverwijker Andres C. zou zijn rechterhand zijn geweest. De Alkmaarder Hugo S. werd dus verantwoordelijk gehouden voor het vervoer van de drugs, na aankomst op Schiphol. Zijn plaatsgenoot Jan L. zou papierwerk hebben verricht voor de aanvraag, de zending en de invoer van de vissen. Daarnaast was L. in het bezit van flink wat hennep en een vuurwapen, aldus het OM.

Tijdens hun eerdere berechting – in 2020 – toonden de (vermeende) drugssmokkelaars zich niet bij alle vragen die de rechters hen stelden even spraakzaam. Het Amsterdamse gerechtshof houdt dinsdag een inleidende zitting, is de bedoeling. Naar verwachting kan het Hof de beroepszaak pas in 2024 diepgaand behandelen.

Lees ook: Cocaïne verstopt tussen de tropische vissen. ’Nu gaan we met de toekomst beginnen.’ Straffen voor Alkmaarder en Beverwijker