RADIO: Heerhugowaarder (71) schuldig verklaard aan ontucht met kleindochters

Een 71-jarige man uit Heerhugowaarder is schuldig verklaard aan ontucht met twee van zijn kleindochters. Tussen begin 2020 en het najaar van 2021 had hij de jonge meisjes meermalen onzedelijk betast en gemasseerd tijdens het oppassen. Ze waren vier en zes jaar oud toen het begon. De grootvader kreeg 20 maanden celstraf, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Ook moet hij bij elkaar rond 8.000 euro schadevergoeding betalen aan de slachtoffers. De meisjes hielden trauma’s over aan hun ervaringen en een van hen heeft regelmatig woedeaanvallen.

 

De man zou de meisjes tijdens het oppassen tussen begin 2020 en najaar 2021 meerdere malen onzedelijk hebben betast en ’gemasseerd’.

De slachtoffers waren toen dat begon respectievelijk vier en zes jaar oud. Zij hebben door de gebeurtenissen allebei een posttraumatische stressstoornis (PTSS) opgelopen. Een van de twee heeft regelmatig woedeaanvallen.

Het seksueel misbruik kwam aan het licht, toen de jongste van de kinderen het na het douchen spontaan aan haar vader vertelde. Die stapte samen met zijn vrouw naar de politie en deed aangifte.

Hoewel de grootvader alle aantijgingen ontkent, vindt de rechtbank dat de slachtoffers tijdens een informatief gesprek met de politie, de aangifte en hun verhoor betrouwbare en samenhangende verklaringen hebben afgelegd.

Dat de Heerhugowaarder in zijn telefoon teksten had opgeslagen, waarin hij zijn andere kinderen vraagt al zijn spullen te verkopen en zijn excuses aanbiedt, ziet de rechtbank als steunbewijs.

Schadeclaim
De officier van justitie eiste eerder zestien maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk, tegen de grootvader. Ook wilde de aanklager dat de man een contactverbod met het gezin krijgt opgelegd, een behandeling ondergaat en een schadeclaim betaald.

De rechtbank stemde met die laatste maatregelen in en kwam vanwege de ernst van de feiten tot een vier maanden langere straf.

„Zedenzaken zijn bewijstechnisch vaak lastig, omdat het om feiten gaat die zich in het verborgene hebben afgespeeld en het gaat om het woord van de aangevers tegen dat van de verdachte”, aldus de rechtbank in haar vonnis.

„De kleinkinderen en hun ouders mochten er op vertrouwen dat de slachtoffers juist bij hun opa in veilige handen waren. Dat de ontuchtige handelingen uiteindelijk zijn gestopt, lijkt alleen te danken aan de omstandigheid dat er op een gegeven moment over is verteld.”

De Heerhugowaarder heeft tot begin oktober de mogelijkheid om hoger beroep tegen de uitspraak aan te tekenen.