In februari heeft sterrenwacht Saturnus in Heerhugowaard weer meerdere lezingen en activiteiten op het programma staan. Liefhebbers van sterrenkunde kunnen de hele maand terecht voor voordrachten en uitleg over het heelal. Speciaal voor de jeugd zijn er bijeenkomsten op de zaterdagen 3 en 10 februari.
Vrijdag 2 februari trapt Saturnus de maand af met een voordracht over Pluto. In 2006 begon de sonde New Horizons aan een tocht van bijna 10 jaar naar Pluto en verder. In de lezing besteedt Eef Boschman aandacht voor de resultaten van deze missie naar de dwergplaneet en zijn manen. De volgende dag vertelt ze hetzelfde verhaal, maar dan voor kinderen vanaf 8 jaar.
Op vrijdag 9 februari geeft Paul Volman een lezing met een reisverslag naar Namibiƫ. Hij neemt bezoekers worden meegenomen naar de sterrenhemel in Namibiƫ en welke bijzonderheden daar, aan het zuidelijk halfrond, kunnen worden waargenomen. Waar moet je allemaal aan denken bij het waarnemen van objecten aan de andere kant van de evenaar.
Op vrijdag 16 februari staat Piet Meesters, astronoom en telescoopbouwer centraal. Ronald Aker gaat in op zijn astronomisch werk in Nederland en in voormalig Nederlands Indiƫ. Daarnaast gaat de lezing ook over de door hem gebouwde telescopen, de atlas en onder andere zijn tocht naar de totale zonsverduistering in Zweden in juni 1954.
Vrijdag 23 februari is er een lezing over China in de ruimte. De Chinezen zijn vaak al net zo geheimzinnig over hun plannen als de Russen en dat maakt het niet makkelijk om inzicht te krijgen in hun vorderingen. Op deze avond doet Hans van den Berg een poging om de stand van het Chinese ruimtevaartprogramma in kaart te brengen.
Naast de kinderlezing over Pluto is er voor de jeugd op zaterdag 10 februari weer het maandelijkse ‘Knutselen met Lisa’.
Alle lezingen beginnen om 20:00 uur. De zaal gaat open om 19:30 uur.
Leden betalen 3,50 euro en dit is met koffie of thee. Bezoekers kunnen betalen met QR-code. Saturnus is gevestigd aan de Van Veenweg 98, bij de ingang van het Waardse tennispark. Meer informatie op de website van sterrenwacht Saturnus. (foto: Pexels / ZCH).