RADIO: Mooie medailleoogst voor Hera-junioren tijdens NK Indooratletiek

De junioren van AV Hera hebben afgelopen weekend uitstekend gepresteerd tijdens het Nederlands Indoorkampioenschap Atletiek U18 / U20 in Apeldoorn. Alle acht gingen ze naar huis met persoonlijke records, soms fikse verbeteringen, en dat leverde bij elkaar vier medailles op. Tim Posthuma de Boer was het allerbeste, met goud op het hoogspringen bij de jongens onder 18 jaar.

Tim haalde bij nationale toernooien medailles met verspringen en polsstokhoogspringen, maar nog nooit goud. De 17-jarige meerkamper kon door een ongunstig tijdschema slechts één sprongonderdeel doen en koos voor hoog. Die keuze pakte perfect uit. Tot en met zijn recordhoogte van 1,92m sprong hij foutloos. Twee tegenstanders bleven over, eveneens zonder foutpogingen. Ook de 1,94m haalde Tim direct. Eén tegenstander kon mee, maar had wel al zijn drie kansen nodig, waardoor de Heerhugowaarder solo aan de leiding kwam. Op 1,96m was het superspannend, maar uiteindelijk bleef die hoogte voor beiden buiten bereik.

Hoogspring-medailles scoren wordt onderhand een traditie voor Hera-junioren. Malin Schouten had de toon al gezet bij de meiden U20. Ook zij sprong alles in één keer en kwam zo twee centimeter boven haar record uit. Na de 1,69m, precies haar eigen lengte, haperde het echter en strandde ze. Eén van haar twee overgebleven concurrenten haalde deze hoogte wél, waardoor de 17-jarige Heraan genoegen moest nemen met zilver.

NK-medailles op de horden, dat is al jaren vaste prik voor Hera-junioren. Lana Broers hield deze traditie in stand, bij de meiden U20. Na een snelle start won de 17-jarige specialist haar voorronde 60m horden eenvoudig in een recordtijd. In de finale was ze niet goed weg, maar nu was haar race een stuk beter, waardoor ze op de finish nog nét brons veroverde in weer een snellere tijd (8,87s).

Gouden Tim deed samen met Kian Sanches ook 60mH. Hij werd uiteindelijk vijfde in een nieuw record (8,33s). Kian Sanches werd overall 15e, maar verpulverde daarbij zijn eigen beste prestatie (8,70s).

Rosalie ten Bruggencate was het die de vierde medaille pakte. Nadat ze zich kon sparen in de voorronden 1500m voor meiden U18, moest ze vol aan de bak. De 15-jarige Rosalie kon goed meekomen met de twee favorieten, maar uiteindelijk bleken ze toch een maatje te groot. Absoluut geen schande, want na een lastige periode verbeterde ze haar record naar 4:36.83 min.

En dan waren er nog Lennart Boogaard, Thijs en Bruggencate en benjamin Zeb Tesselaar. Lennart ging niet zo lekker bij het verspringen U20, maar daarvoor werd hij bij het kogelstoten al netjes zevende met een nieuwe afstand van 14,23m. Thijs mag tevreden terugkijken op zijn 1500m U20 met een elfde plaats in een recordtijd van 4:11,21 min. De pas 14-jarige Zeb beproefde zijn  geluk in de hogere U18 categorie op de 400m en liep in een sterke serie een hele snelle 51,67s. In de finale ging hij iets minder snel, maar de vijfde plaats leek nog even het maximaal haalbare.