Volkomen verrast zijn ze. En boos. En nog veel meer. De reacties zijn divers, maar liegen er niet om. Verbijsterd wordt het artikel in het NHD gelezen. In dat artikel komt de advocaat aan het woord van de bewoner van het inmiddels hermetisch dichtgetimmerde huis aan de Lekstraat. “Wat een zelfmedelijden zeg!”
De woning is door de burgemeester gesloten vanwege meerdere aanslagen. Vijf schoten door het raam, een explosief dat voor de deur afgaat en daarna nog een drietal (!) mislukte pogingen om een explosief te plaatsen. En daarbij horen dan nog niet de twee ‘mogelijke’ vergisaanslagen bij andere woningen in de straat.
De 27-jarige bewoner heeft tegen die sluiting bezwaar aangetekend, hij zegt terug te willen naar de Lekstraat. Maar de rechter geeft de gemeente gelijk, de sluiting blijft. Parallel daaraan loopt ook nog een rechtszaak van woningbouwvereniging Kennemer Wonen die ook van hem af wil als huurder. In de appgroep van de bewoners wordt dat zo goed mogelijk gevolgd. “Weten we al wat?” en “Wat doen we als hij terugkomt?” komt er vaak voorbij. (tekst loopt door onder de foto)
Want één ding is duidelijk: niemand ziet zijn terugkomst zitten. Dat zijn advocaat op de emotionele toer gaat en zegt dat zijn client het echt zwaar heeft, valt bij de Lekstraatbewoners niet goed. Vooral de opmerkingen over zijn zoontje raken een gevoelige snaar. “Hij heeft een gedeeld ouderschap voor zijn zoon, die een eigen kamer aan de Lekstraat heeft. Ook op zijn zoon is de impact groot”, laat zijn advocaat de rechter weten.
“Alleen de eerste maanden dat ze hier woonden, was het jongetje hier wel eens. Maar het laatste jaar viel het me juist op dat we zijn zoontje nooit meer zagen. Misschien is er wel een kamertje voor hem ingericht, maar het werd er niet echt voor gebruikt!”, wordt via de appgroep gereageerd. De reactie krijgt meteen bijval van ander leden. (tekst loopt door onder de afbeelding)
Eigenlijk is hun grootste nachtmerrie dat de bewoner terugkeert naar de Lekstraat. Veel bewoners hebben zelf jonge kinderen en vrezen niet alleen voor hun veiligheid, maar moeten de dichtgetimmerde woning, de enorme camera en de bijna permanente aanwezigheid van agenten aan hen uitleggen. Ook de door de advocaat geschetste mogelijke oorzaak van het geweld – een paar verkeersboetes – gaat er niet in. Zij zien een heel ander patroon. (tekst gaat door onder afbeelding)
De eerste kennismaking met de mogelijk donkere kant van de Alkmaarder was in mei 2022. De politie viel zijn huis binnen en hield hem aan vanwege mogelijke betrokkenheid bij een schietpartij in de Terschellingstraat. Zijn jongere broer werd daar voor veroordeeld, hij werd daarna zelf niet langer als verdachte gezien. In november van dat jaar gaat het voor het eerst echt fout bij het huis in de Lekstraat. (tekst gaat verder onder foto)
Vijf schoten worden er gelost, vier kogels gaan op gezichtshoogte door het raam van de woning, één lager. Twee dagen eerder worden drie bakstenen door de ramen van een andere woning in de Lekstraat gegooid. Een vergisaanslag? Het is gedaan met de rust in de straat. Er komt cameratoezicht en een politieonderzoek. Maar het onderzoek strandt bij gebrek aan aanwijzingen. Het dossier gaat in januari 2023 dicht en de camera verdwijnt.
Inmiddels woont de 27-jarige Alkmaarder alleen. Zijn vriendin wil niets meer met hem te maken hebben en ook zijn door zijn advocaat aangehaalde zoontje wordt door niemand meer gezien. Wel ander bezoek, dat vooral in het donker lijkt te komen en te gaan. Er is relatieve rust, tot in september 2023 een explosie de straat opschrikt. Toch weer een aanslag op de woning. Deze keer met een brandbom.
Voor burgemeester Anja Schouten was er na de aanslag voldoende aanleiding om de woning te sluiten. De bewoner is boos en vindt zichzelf een slachtoffer, maar hij moet in ieder geval drie maanden zijn huis uit. Een zucht van verlichting gaat door de straat. Maar ook ongerustheid. “Wat doen we als hij weer terugkomt?” Woningbouwvereniging Kennemer Wonen laat de Lekstraatbewoners weten ook van hem af te willen maar nog niet voldoende vertrouwen te hebben in een rechtszaak. Wel worden brieven verzameld en een dossier gemaakt.
Daarna volgen nog drie aanslagen. Binnen enkele dagen. Eigenlijk vier, wanneer een zeer onhandige vergispoging ook wordt meegeteld. Alle drie de pogingen worden dankzij de extra maatregelen en een zeer alert reagerende politie voorkomen. Meerdere aanhoudingen worden verricht. Het onderzoek is in volle gang en binnenkort wordt uitspraak gedaan in de rechtszaak die Kennemer Wonen tóch heeft aangespannen
Maar steeds weer schrikken de bewoners van de Lekstraat. Ze begrijpen het niet. Wat is er met hun straat gebeurd? Waarom gaan de aanslagen door? Antwoorden daarop krijgen ze niet. Wel een verhaal over een serie verkeersboetes en over een ongewenste buurman die zich het slachtoffer vindt.