RADIO: oplichter en besmeurder in Egmond aan Zee

Niet betalen voor eten in restaurants of verblijf in vakantiewoningen, vakantiehuisjes besmeuren met poep en ook bloed, oplichting en meer. Een man teistert Egmond aan Zee, maar de politie heeft hier nog aangiften ontvangen. Wel is zijn account bij booking punt com inmiddels geblokkeerd. Vrijdag is een in het dorp een man aangehouden, maar hij bleek niets te maken hebben met de besmeuringen.

Online zijn een foto, telefoonnummer en nummerbord van de vermeende dader gedeeld.

 

De man die in Egmond aan Zee vakantiehuisjes zou vernielen en besmeuren met ontlasting, wordt ook herkend als fraudeur en eetpiraat. „Hij liet een Mercedes autosleutel achter als borg. Maar er was geen auto.”
De Egmondse Kruidvat-medewerkster (naam bij redactie bekend) weet het ’100.000 procent zeker’: de man die in Egmond aan Zee huisjesverhuurders benadeelt, heeft ook zogenoemde horizontale fraude gepleegd in haar winkel. „Hij kocht 22 december vorig jaar eerst een aantal artikelen en kwam later op de dag terug. Hij pakte in de winkel wat spullen en deed alsof hij eerder gekochte items retourneerde. Hij vroeg zijn geld, een paar tientjes, terug.” Door de drukte zag ze niet waar de man mee bezig was.

De medewerkster herkende de man van haar bewakingsbeelden nadat het de afgelopen dagen los ging op Facebook toen verhuurster Charlene Glas donderdag waarschuwde voor een man die haar vakantiehuisje vol poep- en bloedvlekken achterliet en zonder te betalen vertrok. Het regende reacties van andere gedupeerden

De man lijkt al veel langer actief in Egmond aan Zee. Bij het Wapen van Egmond at en dronk hij vorig jaar mei voor ruim negentig euro. „Toen er betaald moest worden, kwam er een zielig verhaal over kanker”, zegt mede-eigenaar Rein Antoons. „Hij had ook een taxi nodig. Ik wilde medemenselijk zijn, dus heb ik die taxi besteld en ben meegelopen om te helpen met zijn bagage.”

De man liet een Mercedes autosleutel en een bankpas achter. Maar de pas bleek op naam te staan van iemand anders en er was geen Mercedes. Antoons heeft het er verder bij laten zitten, „want van een kale kip kun je niet plukken.”

Naast Glas hebben drie andere huisjesverhuurders, waaronder Rentals Egmond, aan deze krant bevestigd last te hebben gehad van de man. Na het beëindigde verblijf bij Glas is de man aan de Wiardi Beckmanlaan uit een accommodatie gezet nadat de eigenaar was gewaarschuwd door dorpsgenoten.

Ook daar vertelde de man een zielig verhaal, zegt de eigenaar die anoniem wil blijven. „Zijn cv-ketel was kapot en daarom zocht hij onderdak. Hij zou bijna geen tanden meer in zijn mond hebben door een kankerbehandeling. We hebben de verwarming op zijn verzoek extra hoog gezet.”

Hij heeft de man nog een bericht gestuurd. „Ik wilde de frustratie van me af appen.” Behalve zijn beklag over het vertrouwensmisbruik, stuurde hij ook nog een betaalverzoek van 75 euro. Er is niet geantwoord, en niet betaald. De eigenaar baalt van de situatie, maar voelt geen rancune. „Ik vind het erg sneu voor de gedupeerden, maar ergens heb ik wel medelijden met de man. Hij handelt ook vanuit een soort nood denk ik. Hij zal echt hulpbehoevend zijn.”

De politie roept gedupeerden op om aangifte te doen. Woordvoerder Jan Martijn Stout zegt dat er dit jaar nog geen aangiften zijn gedaan van zaken die te linken zijn aan deze diefstallen of het wangedrag in de vakantiehuisjes. Glas zegt later deze week aangifte te gaan doen.

Afgelopen vrijdag is aan de Voorstraat in Egmond aan Zee een 58-jarige man aangehouden. Er is geen verband met de huisjesvervuiler, zegt Stout maandagmiddag. Er zijn volgens de politie ook geen aanwijzingen dat de recent uitgezette man die in Schagen zijn sociale huurwoning verwoestte, betrokken is bij de incidenten in Egmond aan Zee.

Online zijn een foto, telefoonnummer en nummerbord van de man gedeeld. Volgens Stout kan dat leiden tot aangifte van de persoon wiens persoonsgegevens publiek zijn gemaakt, of kan de rechter beslissen tot strafvermindering wegens de publieke veroordeling. „Het zou natuurlijk zonde zijn als iemand niet de straf krijgt die diegene verdient. Ik raad dit dus af.”

Blokkeren
Een woordvoerder van booking.com, de reserveringswebsite die de man (naast telefonisch reserveren) gebruikt om te verblijven te boeken, bevestigt dat het account van een gast is geblokkeerd.