De Alkenaer viert Vrouwendag met voorstelling over Henriette Roland Holst 🗓

De Alkenaer heeft op vrijdag 8 maart de  avondvullende voorstelling ‘De zachte krachten zullen zeker winnen’ op het programma staan. Het Alkmaarse cultuurpodium aan het Ritsevoort doet dit in het kader van de Internationale Vrouwendag.

De voorstelling gaat over dichteres en socialist Henriëtte Roland Holst – Van der Schalk (1869-1952). Zij voerde in het begin van de 20e eeuw een niet aflatende strijd voor vrouwen, jongeren en arbeiders. Het gezelschap ‘Feest der Poëzie’ eert Roland Holst met voordracht, theater, film en muziek. Allereerst wordt er voorgedragen uit haar dichtwerk ‘De zachte krachten zullen zeker winnen’.

Daarna volgt een optreden van sopraan Anna Majchrzak, met pianist Daan van de Velde op de 105-jarige Bechstein-vleugel van de Alkenaer. Tussen privébezittingen en in het archief van het Nederlands Muziek Instituut in Den Haag zijn liederen op teksten van Roland Holst, haar leermeester Albert Verwey en haar kompaan Herman Gorter teruggevonden. Een aantal van deze stukken is al tientallen jaren niet meer uitgevoerd. De voorstelling biedt de mogelijkheid tot een hernieuwde kennismaking, want ze zullen dan voor het eerst in lange tijd door Majchrzak en van de Velde ten gehore worden gebracht.

Afsluitend zullen Diede H. de Jong, Simon Mulder en Daphne Krijnen een fragment brengen uit hun komende muziektheatervoorstelling ‘Herman Gorter’s PAN’. Deze voorstelling gaat over de opkomst en val van de Spoorwegstaking in 1903, waarin Roland Holst een grote rol speelde.

De avond begint om 20:00 uur. Kaarten kosten 17,50 en zijn te verkrijgen op de website van De Alkenaer.

Gepland ingezonden