Kaasbel klinkt straks weer wekelijks over het Waagplein 🗓

Op vrijdagochtend 29 maart om 10:00 uur klinkt  er weer een bekend geluid over het Waagplein: de kaasbel. Die luidt de start in van de eeuwenoude Alkmaarse Kaasmarkt. De leden van het 430 jaar oude Kaasdragersgilde laten weer een seizoen lang hun kennis en kunde van het kaasdragers vak zien onder leiding van Kaasvader Willem Borst.

De Alkmaarse Kaasmarkt op het Waagplein is een traditie sinds 1593 en het Kaasdragers Gilde is sinds 2017 als immaterieel erfgoed erkent. Jaarlijks bezoeken ruim 175.000 mensen dit kleurrijke evenement. De Kaasmarkt is elke vrijdagochtend van 29 maart tot en met 27 september 2024 van 10:00 tot 13:00 uur.

Het schouwspel rondom het Waagplein bestaat uit een aantal onderdelen. Zo voren de kaasdragers de kazen op berries aan en af. Op de berrie liggen 8 kazen van 13 kilo. In het Waaggebouw worden de kazen gewogen en vervolgens onderhandelen handelaren over de prijs van de kaas. Ingooiers gooien de kazen op handkarren zodat ze verder vervoerd kunnen worden.

Rond de markt treft de bezoeker uit binnen- en buitenland verder een sfeervolle ambachtsmarkt vol met streekproducten. De markt duurt tot 13:00 uur en is gratis te bezoeken.

Gepland ingezonden