RADIO: Franca Overtoom mag vlaggen op Olympische Spelen

Franca Overtoom uit Heerhugowaard mag vlaggen bij het damesvoetbal tijdens Olympische Spelen. Dat het Nederlandse dameselftal zich niet kwalificeerde, heeft misschien bijgedragen aan haar selectie. Overtoom vindt de Spelen een waanzinnig evenement en is erg trots dat ze hier als assistent-scheidsrechter aan deel mag nemen.

 

 

Een unieke uitverkiezing voor Franca Overtoom. De assistent-scheidsrechter uit Heerhugowaard, die opgroeide in Obdam, is komende zomer actief op de Olympische Spelen in Parijs. “Heel bijzonder”, aldus Overtoom. “Het is een kleine kans dat je hiernaartoe mag, daarom voelt dit erg speciaal.”

“Ik vind de Olympische Spelen een waanzinnig evenement die slechts één keer in de vier jaar plaatsvindt”, vertelt Franca Overtoom over het grootste sportevenement van de wereld. De afgelopen twee zomers mocht ze al vlaggen op het EK en WK bij de vrouwen. “Bij de vrouwen zijn de Olympische Spelen een A-toernooi, anders dan in het mannenvoetbal. Dat maakt me extra trots om hier deel vanuit te maken.”

Oranje Leeuwinnen afwezig
Geluk bij een ongeluk voor Overtoom is de afwezigheid van Nederland deze zomer in Parijs. De Oranje Leeuwinnen liepen eind februari plaatsing mis, wat de kansen vergrootte op een uitnodiging voor Overtoom. “Er zijn slechts twaalf landen actief in het vrouwentoernooi, dus veel minder wedstrijden en dus ook minder officials.”

“Naast het voetbal kijk ik met extra interesse naar het atletiek. Ik hoop dat ik tijd heb om te kijken naar de Nederlandse estafetteploeg. En dat ze dan goud winnen, dat lijkt me geweldig.”

“De vrouwenarbitrage loopt helaas nog steeds achter ten opzichte van onze mannelijke collega’s”

Assistent-scheidsrechter Franca Overtoom
Waar je in het mannenvoetbal scheidsrechterskwartetten hebt, daar word je als vrouwelijke scheidsrechter individueel uitgenodigd. “In het vrouwenvoetbal ben ik onderdeel van een samengesteld team, dat komt doordat we in Nederland geen vrouwelijke scheidsrechter in de elitegroep hebben. Alleen Danny Makkelie en Serdar Gözübüyük staan op die lijst met de 25 beste scheidsrechters van Europa.”

Ongelijkheid
“De vrouwenarbitrage loopt helaas nog steeds achter ten opzichte van onze mannelijke collega’s. Het zou mooi zijn als er in de toekomst meer vrouwen actief zijn in de eredivisie, want daardoor gaat het niveau ook omhoog. Hierdoor stijgen de kansen op een vrouwelijke elite scheidsrechter en dus ook de komst van een vrouwenarbitrageteam. Nu ga ik telkens alleen naar internationale wedstrijden of toernooien.”