Opsporing Verzocht belicht Alkmaarse explosiereeks opnieuw: chats en nieuwe beelden

Opsporing Verzocht besteedt vanavond, dinsdag 14 mei, nogmaals aandacht aan de reeks explosies die Alkmaar heeft geteisterd. De politie laat chatberichten en nog niet eerder gepubliceerde beelden zien. Ze schetsen een beeld van jongens die voor geld aanslagen pleegden, en meermalen het verkeerde adres uitkozen. Ook worden nagespeelde situaties getoond. Woensdag wordt het programma herhaald bij Bureau NH.

Van september tot en met februari vonden zo’n 20 aanslagen met explosieven plaats in Alkmaar en is een woning beschoten. Ook werden pogingen verijdeld dankzij cameratoezicht. Een aantal woningen was meermalen doelwit. De politie pakte vijftien verdachten op, waaronder drie vermoedelijke tussenpersonen. De uitvoerders zijn 14 tot 20 jaar oud en komen niet uit de buurt. De politie dacht eerder al dat de jongens in opdracht van twee rivaliserende groepen werkten. Inmiddels is duidelijk dat hen 1.500 tot 2.000 euro werd beloofd.

Meerdere daders gingen nogal klunzig te werk, komt uit beelden en berichtjes naar voren. Cameratoezicht leek ze weinig te interesseren en  ze twijfelen over waar ze moeten zijn.  Zeker zes van de aanslagen zouden op het verkeerde adres zijn geweest. Slechts één keer zou er betaald zijn en dan veel minder dan toegezegd. (tekst gaat verder onder de foto)

Een aanslag in de Lekstraat op 5 februari werd verijdeld dankzij cameratoezicht. Snel optreden leverde bovendien twee verdachten op. (foto: Streekstad Centraal)

De politie heeft samen met de programmamakers van Opsporing Verzocht situaties nagespeeld. Daarbij is veelal gebruik gemaakt van andere locaties dan waar de incidenten echt plaatsvonden, om de omwonenden zoveel mogelijk met rust te laten.

De uitzending van Opsporing Verzocht op NPO2 begint vanavond om 20:26 uur en wordt op woensdag 15 mei bij Bureau NH herhaald vanaf 17:10 uur.