“Ze gingen als underdog toernooi in”: Pink Panthers softbalmeiden winnen NK en mogen naar Polen

“Ik heb heel hard gejuicht, ik heb net mijn stem weer terug.” Afgelopen weekend wonnen de softbalmeiden van Pink Panthers het Nederlands Kampioenschap. Els Schipper is hartstikke trots, op haar man als coach van het team en natuurlijk op haar dochter Jasmijn als aanvoerster. Het sofbalteam van meiden onder de 12 jaar mag met de winst over een maand spelen op het Europees Kampioenschap. In Polen.

De Pink Panters is een samengesteld team, met meiden uit Alcmaria Victrix uit Alkmaar en The Herons uit Heerhugowaard.  “Ze gingen als underdog het toernooi in”, vertelt Schipper. “Vorig jaar deden ze ook mee en hadden ze alle wedstrijden verloren. We dachten: we zien wel waar het schip strandt.” En het schip strandde bij winst. Een nipte overwinning van 1-2,  wat niemand had verwacht. “Oh, jee, dachten we, nu moeten we al over een maand naar Polen!”, lacht Schipper.

Tijdens de finalewedstrijd moesten de Pink Panthers tegen de beruchte South West Thunders, Zuid-Hollanders van wie ze eerder hadden verloren. Juist dat maakte de wedstrijd zo bloedstollend interessant. “De laatste twee minuten waren we enorm zenuwachtig”, vertelt aanvoerster Jasmijn Sierag (13). Ze had in eerste instantie niet direct door dat ze gewonnen hadden. “Ineens rende Bo, de catcher, heel blij op me af, en het publiek was hard aan het schreeuwen.” Toen kwam het nieuws pas echt binnen.

Naar Polen gaan heeft nog wel wat voeten in de aarde. “We moeten het zelf betalen. En we kunnen natuurlijk niet in iedereens portemonnee kijken”, vertelt Schipper, “daarom zetten we een crowdfunding op.” Als de softbalmeiden in Polen óók winnen, mogen ze naar de World Series in softbalwalhalla Amerika. “Maar, dat is wel hoog gegrepen hoor”, zegt Schipper met een lach. Haar dochter is het daarmee eens. Ze voelt ook niet veel spanning bij het idee van het EK spelen in Polen. “De druk is er nu af. Wat we met het NK hebben bereikt is alles wat ik wilde.”