Verdachte van medeplegen explosies in Alkmaar zat nog in proeftijd

De 21-jarige Amsterdammer die is opgepakt in verband met de explosiereeks in Alkmaar had al twee celstraffen boven zijn hoofd hangen. Hij liep nog in de proeftijd van in totaal vijf weken voorwaardelijke celstraf. Op dit moment wordt hij onderzocht en dat rapport wordt 2 september verwacht, zo bleek tijdens de voorbereidende zitting bij de rechtbank in Alkmaar.

T. was zelf niet bij de zitting aanwezig. Zijn advocaat Kloosterman was er wel.

Lees ook: Jonge bommenleggers in Alkmaar zijn slecht betaalde amateurs die zich bovendien vaak vergissen

Stroomstootwapen
Bij de aanslag op het huis aan de Olieslagerstraat was volgens het Openbaar Ministerie levensgevaar voor bewoners, omwonenden en gevaar voor goederen. T. was op 20 februari niet alleen in het bezit van professioneel vuurwerk, maar ook van een stroomstootwapen, constateerde de politie bij zijn aanhouding.

Alkmaar werd recent geteisterd door een reeks aanslagen met vuurwerkbommen. In februari kon de politie meerdere verdachten aanhouden. Het gaat om jongeren, maar ook een man van 66 is gearresteerd. Een aantal van hen moest eerder al voorkomen bij de rechter, maar ook daar gaat het net als bij T. om voorbereidende zittingen. .

De burgemeester van Alkmaar heeft vier verschillende gebieden aangewezen als veiligheidsrisicogebied met extra cameratoezicht.