Ze kwamen niet meer thuis na een avondje klaverjassen. De vriendinnen Lies (77) en Joke (84) uit Heiloo. Bij het met de auto oversteken van de Vondelstraat in Alkmaar werden de vrouwen geraakt door een Mercedes die 120 kilometer per uur reed waar 50 is toegestaan. Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, gaat verdachte Maarten M. uit Alkmaar vier jaar de gevangenis in.
Een rouwauto rijdt door de Vondelstraat. Het regent. Met een paraplu in de hand herdenken zo’n tweehonderd mensen de verongelukte Lies en Joke. Ze vormen een erehaag. “Het is een verdrietige dag, net als het weer”, vertelt Lara, kleindochter van Lies. “We gaan nu naar de crematie, verder afscheid nemen van oma.”
Ruim één week eerder ging het gruwelijk mis op de Vondelstraat. Die winteravond rijden Lies en Joke over de Arcadialaan en steken ze de Vondelstraat over. Dan worden ze aangereden. Bij de klap vliegt de wagen zo’n twintig meter door de lucht. Lies is op slag dood, Joke overlijdt een dag later in het ziekenhuis. (tekst gaat verder onder de foto)
NH, mediapartner van Streekstad Centraal, was donderdag bij de rechtszaak. De zaal zit vol met bezoekers. Een tweede ruimte wordt opengesteld om ook publiek via een videoverbinding mee te laten kijken. “Het had nooit mogen gebeuren, het is een hele stomme fout”, zegt verdachte Maarten M. “Het gebeurde in een flits”, zegt hij zichtbaar gespannen. M. praat zachtjes. “Het was zo gebeurd. Vanaf het tankstation tot aan het ongeluk kan ik me weinig herinneren.”
Beelden van de dollemansrit gingen al snel rond op sociale media. Door getuigen werd gesproken over een straatrace, maar daar was volgens M. geen sprake van. (tekst gaat verder onder de video)
In de rechtbank spreken de dochters van Lies. Ze hebben het ruim twee jaar na het ongeluk nog erg zwaar. “Het heeft me een relatie gekost, ik ben afgekeurd en ik loop bij een psycholoog”, vertelt dochter Marion. “Ik heb geen hoop meer, mijn moeder is voor altijd weg. Ze heeft haar tweede achterkleinkind niet mogen meemaken, omdat jij het gas intrapte.” Ze besluit: “Je hebt twee families naar de verdoemenis geholpen. De glans is van mijn leven.” Daarop zegt M. dat hij goed begrijpt hoe de nabestaanden zich voelen. “Het is heel pijnlijk om te horen hoe ze zich voelen. Dat zou ik zelf ook hebben.”
Maar de nabestaanden twijfelen of M. wel iets heeft geleerd van het ongeluk. Ze vertellen over hoe ze hoorden dat hij kort na het ongeluk in de kroeg te vinden was en dat hij veel feestjes geeft. M. voelt zich in de gaten gehouden en stelt dat er leugens over hem worden verspreid. (tekst gaat verder onder de foto)
De officier van justitie is duidelijk: als M. zich aan de maximumsnelheid van vijftig kilometer per uur had gehouden, had het ongeluk voorkomen kunnen worden. Het OM vindt dat de bestuurder zich schuldig heeft gemaakt aan roekeloos rijgedrag en rijden onder invloed. De aanklager eist vier jaar onvoorwaardelijke celstraf en een rijontzegging van vier jaar, met aftrek van de tijd dat hij zijn rijbewijs al kwijt is.
De advocaat van M. stelt dat roekeloos gedrag niet bewezen kan worden. Ze verwijst naar dodelijke ongelukken waarbij een lagere straf werd opgelegd. De advocaat wil dat haar client een werkstraf van 240 uur opgelegd krijgt, met een lange voorwaardelijke celstraf.
De uitspraak volgt over twee weken.