Politie toont foto’s van jongeman die met handlanger Castricumse (82) oplichtte

De politie toont beelden van een oplichter om hem en zijn  vrouwelijke handlager te pakken te krijgen. Het tweetal heeft op 6 mei een 82-jarige vrouw uit Castricum met de bekende ‘bankmedewerker babbeltruc’ misleid en daarna met haar bankpas bij elkaar zo’n 4.200 euro opgenomen. Verderop in het artikel is de jongeman vol in beeld.

Het is onderhand een bekende oplichtingstechniek. In dit geval werd het slachtoffer gebeld door een vrouw die zich voordeed als een medewerkster van de fraudeafdeling van de ING. De bank zou een verdachte transactie naar Duitsland hebben geblokkeerd. De ‘medewerkster’ hield de vrouw liefst 3,5 uur aan de lijn. Ze kwam aardig over en wist zo de pincode van haar bankpas te krijgen en het slachtoffer zo ver te krijgen dat ze haar daglimiet verhoogde. Om haar bankpas te blokkeren zou iemand langskomen en ter herkenning een code geven.

Niet veel later kwam inderdaad iemand langs, die de betreffende code opgaf en de dame gaf haar bankpas mee. Nog diezelfde avond werd bij elkaar 4.200 euro opgenomen bij twee geldautomaten in Castricum. Een jongeman pinde meermaals bij een geldautomaat aan de Geesterduin en later nog eens bij een automaat aan de Dorpsstraat.

De jongeman die geld opnam is licht getint en 18 tot 22 jaar oud. Hij heeft donker, krullend haar en een snor en een sikje. De pinner droeg een bril, donkerblauwe trainingsbroek, zwarte hoody en witte sneakers. In eerste instantie tonen we de jongeman ‘geblurd’, omdat vooral die foto kan blijven hangen op het internet, tot ver nadat hij eventueel is opgepakt, celstraf heeft gehad en weer op het rechte pad is.

Wie meer over de oplichtingszaak denkt te weten wordt verzocht de politie te bellen via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000 of via een tipformulier.  Het zaaknummer is 2024099658.

Twee afbeeldingen van een man met een zwarte hoodie; links een close-up van zijn gezicht, rechts de man van de zijkant terwijl hij een pinautomaat gebruikt.