Steeds meer mensen doen melding bij politie dat ze zijn bekogeld door ‘smurriegooier’

Even gedachteloos naar school of werk fietsen is niet meer zo vanzelfsprekend, voordat je het weet wordt er vanuit een blauw busje eieren of een vette smurrie over je heen gegooid. De ‘smurriegooier’, die inmiddels landelijk nieuws heeft bereikt, zit niet stil. De meldingen stromen bij de politie binnen.

Een zwarte olie, met een sterke geur van benzine – die maar moeilijk uit je kleren te krijgen is -, gele troep of eieren. Inmiddels zijn er negen incidenten bekend bij de politie, waarvan drie mensen aangifte hebben gedaan. De seriesmurriegooier is sinds begin juli bezig en heeft in Alkmaar, Sint Pancras en Noord- en Zuid-Scharwoude toegeslagen.

Waar en hoe het gebeurt verschilt dus per incident. Zo zijn het niet alleen fietsers, maar is er ook een huis bekogeld. Maar één ding komt steeds overeen: het blauwe busje.

“We hebben één verdachte in zicht. Een man met kort donker haar en een lichte huidskleur”, legt de politie woordvoerder aan Streekstad Centraal uit. Maar of het maar één dader is of meerdere is nog niet bekend.

De politie is er in ieder geval druk mee bezig. “Het is natuurlijk ontzettend vervelend. We vragen iedereen die iets heeft gezien om een getuige verklaring te doen.”