Aanhouding vanwege drugsgebruik na kop-staartbotsing op Nollenweg

Op de Nollenweg in Alkmaar vond maandagavond een kop-staartbotsing tussen twee auto’s plaats. Eén van de bestuurders maakte een onverwachte stuurbeweging bij de stoplichten ter hoogte van de Herenweg, waar de ander niet tijdig op kon reageren. Deze bestuurder testte positief op het gebruik van cannabis en is aangehouden voor onder andere afname van bloed voor verder onderzoek.

“Cannabis blijft minimaal 36 uur zichtbaar en van invloed op je rijvaardigheid.”, licht de verkeersagent die het ongeval afhandelde toe. “Bij dagelijks gebruik is de uitslag (van de speekseltest, red.) altijd enorm hoog. Bestuurders die ik hiervoor aanhoud zijn zich hier nooit van bewust, dat dit veel langer een probleem is dan bijvoorbeeld het drinken van alcohol. En blow roken in de avond brengt je ook de volgende ochtend na volgende nachtrust nog in de problemen!”

De automobilist die positief op drugs testte wordt echter niet gezien als de veroorzaker van het ongeval; dat is evengoed degene die achterop reed.

Niemand raakte gewond, het bleef bij blikschade. Het ongeval was voor de politie dan ook niet ernstig genoeg om het rijbewijs van de verdachte in te vorderen. Vanzelfsprekend kreeg de bestuurder wel een tijdelijk rijverbod (van 24 uur). Het CBR is ingelicht en zou nader onderzoek naar het drugsgebruik en rijgedrag kunnen eisen. (foto: Verkeersagent Alkmaar)