Met de angst zijn eigen reputatie en die van zijn bedrijf te schaden, besloot een 46-jarige man een journalist van het Noordhollands Dagblad te bedreigen. Vrijdag is hij veroordeeld tot een taakstaf.
‘Je hebt een week de tijd rectificatie te publiceren. Daarna neem ik represailles. Of je vraagt mijn kant van het verhaal en schrijft een rectificatie. Of je verwijdert je leugens’, zo luidde zijn bericht aan de journalist.
De bedreigingen begonnen eind maart 2023, nadat in de Alkmaarsche Courant – een regiotitel van het Noordhollands Dagblad – een verslag verscheen over een rechtszaak waarin de Alkmaarder schuldig was bevonden aan het stalken van zijn ex-vriendin. De rechter legde hem destijds een taakstraf van 120 uur op voor het sturen van 180 mails met kwetsende inhoud.
De man probeerde onder meer in een mail naar de redactie af te dwingen dat het artikel over hem offline werd gehaald. Volgens hem bevatte het stuk onjuistheden. De redactiechef weigerde echter en benadrukte dat het artikel gebaseerd was op feiten uit een openbare rechtszitting en geen herleidbare informatie over de man bevatte.
Twee weken later werd de journalist op zijn privéaccount op sociale media lastiggevallen en bedreigd. “Ongelooflijk beangstigend, ingrijpend en absoluut ontoelaatbaar”, noemt Corine de Vries, hoofdredacteur van het Noordhollands Dagblad, het bedreigen van haar medewerker in gesprek met NH, mediapartner van Streekstad Centraal.
De Alkmaarder schreef dat de journalist op ‘pedohuntersites’ zou staan met zijn naam en adres. Ook plaatste hij een foto van hem en zijn kind met zeer intimiderende teksten. Toen de journalist met de man in gesprek ging, omdat hij nog geen idee had waar het over ging, begon de man met dreigen.
En dit lijkt steeds vaker te gebeuren: “Zowel online als op straat komt het helaas steeds frequenter voor dat onze journalisten en fotografen worden uitgescholden en bedreigd. Wat deze zaak heftiger maakte dan anderen, was dat het gezin van onze verslaggever in de bedreiging betrokken werd”, legt De Vries uit.
De redactiechef deed aangifte en daar werd snel op gehandeld. Vrijdag was de rechtszaak. Het OM eiste een werkstraf van 40 uur en de rechtbank ging daarin mee. “Ik ben blij met deze uitspraak, en ik hoop dat dit een belangrijk en luid signaal is naar mensen die denken dat je de journalistiek met bedreigingen naar je hand kunt zetten.”
De hoofdredacteur benadrukt dat het artikel waar de bedreigingen om draaiden nooit offline is gehaald. “Wij zwichten niet voor die bedreigingen, we blijven ons werk doen.”