Maandagavond kreeg wethouder Anja van de Ven een motie van wantrouwen aan de broek. Die was bij voorbaat kansloos, maar is wel opmerkelijk omdat de wethouder twee weken voor haar pensioen zit. De motie werd ingediend vanwege het dossier erfpacht dat al twee jaar speelt, voor veel emotie zorgt en waarvan de regeling komende week vastgesteld wordt. Indieners GroenLinks en ChristenUnie herkennen er een haastklus en onbehoorlijk bestuur in.
kree.
Maar ze neemt niet twee weken voor haar pensioen afscheid, ze werkt nog even door. Ze overleeft de motie van wantrouwen.
De motie is voor het dossier erfpacht. De oppositie keurt Van de Vens optreden af. Die ziet een haastklus. ,,Schandalig bestuur’’, zegt Tineke Bouchier van GroenLinks. ,,Onbehoorlijk bestuur’’, volgens Ronald van Veen van de ChristenUnie.
De motie had bij voorbaat weinig kans van slagen. Er is geen meerderheid voor bij de gemeenteraad. De coalitie laat haar wethouder niet vallen.
Uitstel
De poging tot wegsturen is het olifantenmiddel, het ultieme middel, dat de oppositie inzet om het erfpachtbeleid van Alkmaar nog op de valreep te keren. Die roept om uitstel: dat Alkmaar nog een keer het eigen beleid onder de loep legt en met erfpachters om de tafel gaat. Rigo Wijdoogen van de SP: ,,Neem de tijd om het grondig te doen. Een ding is duidelijk: er is grote maatschappelijke onrust. Onrust moet je wegnemen.’’’
Waarom die haast? Dat vraagt Bouchier van GroenLinks ,,Waarom een besluit dat niet door alle partijen gedragen wordt?’’
Ook de poging tot uitstel mislukt. Ook dat was bij voorbaat al kansloos. Een week geleden deed de oppositie al een vergelijkbaar voorstel. Tevergeefs.
Lees ook:
Alkmaarse erfpachters krijgen geen nieuwe onafhankelijke waardebepaling. Volgt de weg naar de rechter?
Dat betekent dat het college dinsdag een klap geeft op het nieuwe beleid. Een voorgenomen beleid dat Alkmaar al twee jaar in z’n greep heeft. Dat nieuwe beleid is veel te streng volgens veel Alkmaarse erfpachters. Die zijn in opstand.
Erfpachters – het gaat om 5700 huishoudens – wonen op grond van de gemeente. Daar moeten zij huur voor betalen, dat wordt canon genoemd. Die canon ligt in het nieuwe beleid veel te hoog, is het breed gedragen gevoel onder de erfpachters.
De oppositie legt de wethouder het vuur aan de schenen. De erfpachters worden niet gehoord. Schijnparticipatie, roept Wijdoogen van de SP. ,,Dictatoriaal opleggen. Dat klinkt zwaar. Maar als je niet luistert, niet reageert op mensen, dan is wel zo. Je kan niet je vingers in de oren doen en lalala zeggen. Nee, je moet echt luisteren.’’
Hand en tand
Het is niet gemoedelijk de rit uitzitten voor de wethouder. Die moet zich vlak voor haar laatst werkdagen nog met hand en tand verdedigen. ,,Er is geen sprake van schijnparticipatie’’, zegt ze. ,,Juist omdat we heel erg geluisterd hebben, heeft het al langer geduurd. Haastklus? We zijn hier al twee jaar intensief mee bezig.’’
Het wordt nog gemeen. Ronald Van Veen van de ChristenUnie: ,,Hoe chic is het om dit dossier af te ronden, als de beoogd opvolger al klaar zit?’’
Wethouder Van de Ven: ,,Hoe chic is deze vraag? Ik had dit al veel eerder af willen ronden. Ik heb de verantwoordelijkheid om een van de ingewikkeldste dossiers die Alkmaar ooit gehad heeft af te ronden.’’
Jan Hoekzema van OPA is de beoogd opvolger van Van de Ven. Die is stil. Net als de hele coalitie trouwens. Die zwijgt volledig tijdens de hele discussie. Níémand neemt het woord. ’Schaamteloos’, klinkt het uit de raadszaal die tot de nok toe gevuld is met erfpachters.
Pas op het allerlaatste moment zeggen een paar raadsleden plichtmatig dat ze de wethouder steunt.