In 2022 is een recordaantal mensen in Nederland op sluwe wijze bestolen van hun ‘huis op wielen’. Daarvan werden er bijna 130 buitgemaakt in Noord-Holland, en dan met name in de kustdorpen.
“CAMPERBUS GESTOLEN, BELONING GOUDEN TIP €10,000!” Als je op de Facebook-pagina ‘gestolen campers en caravans’ kijkt, vliegen de wanhopige oproepen en boze emoticons je om de oren. De laatste gemelde gestolen camper is slechts van een paar dagen geleden. Bij een Nederlander, maar ook toeristen uit Duitsland, België en Italië komen, zo blijkt uit cijfers, regelmatig van een koude vakantie thuis: de afgelopen vier jaar in heel Nederland 584 diefstallen, in Noord-Holland 124.
Veruit het populairste model bij dieven is de Volkswagenbus zoals op de foto. “Zo’n omgebouwd busje. Die kosten tegenwoordig al gauw 40.000 tot 50.000 euro”, vertelt rechercheur Nancy aan mediapartner NH Nieuws (achternaam bij NH bekend. “We hadden soms echt huilende mensen aan de telefoon. Campers zijn hun kindjes, er zit heel veel werk in.”
Met een team van dertien politiemensen deed Nancy maandenlang onderzoek naar camperdiefstallen langs de Noordkust. “Ze zijn in ieder geval met z’n tweeën, want één moet de auto besturen waarin ze aankomen op de plek en de ander moet de camper rijden”, legt de rechercheur uit. “We hebben criminelen gevolgd en zagen dat ze rondjes reden. Waarschijnlijk omdat ze dan een opdracht krijgen om een bepaald model camper te zoeken.” Veelal slaan de daders toe op een groot parkeerterrein en bij Duitse toeristen. “Zo’n Duits kenteken is voor de politie niet te traceren.”
Bij de diefstal van een voertuig met een Nederlands kenteken – nadat het wordt opgemerkt uiteraard – zet het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) het kenteken direct in het politiesysteem en het systeem van de ANPR-camera’s langs de wegen. “Zo kan iedereen zien dat ‘ie is gestolen.” Meestal stelen criminelen niet de campers van mensen die erin slapen, wel die een paar dagen logeren in een hotel of appartement. “Het voertuig is dan lange tijd onbewaakt geparkeerd en ze moeten best wel veel doen voor de diefstal. Soms nemen ze meerdere dagen de tijd voor een diefstal.” En om de camper te kunnen meenemen, maken dieven de sleutel na.
“Als ze een camper hebben gevonden of gevolgd, komen ze eerst met een speciaal kastje. Daarmee lezen ze het slot en dus de sleutel uit. Dan gaan ze een sleutel slijpen, komen vervolgens terug bij de camper om die te testen. En als die past, komen ze op nog een later moment terug om de camper te stelen.” Nadat ze de camper hebben gestolen, laten ze die ergens ‘koud staan’. “Ze parkeren hem en wachten een dag af of er niet bijvoorbeeld een GPS-tracker in zit. Zo nee, dan rijden ze de camper naar een loods.”
Volkswagen campers zijn geliefd bij kampeerders, maar ook dieven. Dennis heeft had zo’n VW California. Zijn vakantie in Egmond aan Zee in 2021 eindigde in een drama. Na een uitstapje kwam hij met zijn dochter bij de parkeerplaats aan de boulevard terug. “Onze camper was weg. Hondsbrutaal, ik heb er hard voor gewerkt”.
Het gaat de criminelen doorgaans niet om de camper maar de onderdelen. “De busjes zelf bevatten een voertuigidentificatienummer en kan je dus niet makkelijk illegaal doorverkopen. Maar de ingebouwde keuken, dure apparatuur en zelfs koplampen zijn veel geld waard.” Op een andere plek demonteren ze alles. “En verkopen de spullen door. Maar daar maken ze ook weleens een fout, want veel onderdelen van campers hebben een serienummer en zijn dus herleidbaar.”
Begin november viel de politie een loods in Hem binnen. Twee 26-jarige mannen uit Enkhuizen en Zwaag en een 29-jarige man uit Obdam werden aangehouden op verdenking van diefstal van zeker 20 campers, onder andere uit Egmond aan Zee. Maar ja, dat is dus een zesde van alle campers die vorig jaar in de provincie verdwenen.