“We zijn op verschillende fronten genoodzaakt een stap terug te doen.” Aan het woord is Ruud Nolten, voorzitter van de club die de afgelopen 23 jaar doorbracht in de eredivisie van het zaalvoetbal. Dat is volgend jaar anders. Dan speelt FC Marlène weer in de eerste divisie. “We gaan van een driesterrenrestaurant naar eentje met twee sterren, maar daar kan je ook goed eten hoor”.
Hoe het nieuws is gevallen bij de spelers zullen we voorlopig niet weten. Binnen de club is afgesproken dat alleen voorzitter Nolten met de pers praat. De problemen van Marlène begonnen waar veel problemen beginnen. Bij geld. Of liever: het gebrek daar aan. De combinatie van stijgende kosten en dalende inkomsten is nooit een gelukkige en is precies waar de Heerhugowaardse club zich mee geconfronteerd ziet.
Minder sponsorinkomsten en dan de zaalhuur, de licenties , reiskosten en onkostenvergoedingen aan trainers en fysiotherapeuten op moeten hoesten. Het ging niet meer. In totaal betaalt de club alleen al een bedrag van €29.000 per jaar aan licentiekosten. “Alles met elkaar is een zware aanslag op ons budget”, laat de voorzitter Streekstad Centraal weten. (tekst loopt door onder de foto)

Om nog meer ellende te voorkomen is niet alleen besloten om vanaf komend seizoen uit te komen in de eerste divisie, dat scheelt al flink op reis- en verblijfskosten. Ook wordt het tweede team samengevoegd met het eerste. En met het hoogste jeugdteam, de JO-19. “In vergelijking met andere clubs hebben wij de één van de beste jeugdopleidingen van de eredivisie” vertelt Nolten. “Hoewel wij niet op kwantiteit maar op kwaliteit scouten, brengt het onderhouden van de kwaliteit voor onze jeugdteams ook hoge kosten met zich mee.”
Voor een aantal spelers betekent dat – binnen de club – een stap voorwaarts, maar voor anderen zal er geen plek meer zijn. Het nieuwe samengestelde eerste team bestaat straks uit twee trainers, twee begeleiders en één fysiotherapeut.
Volgens Nolten – die na dit seizoen zijn functie als voorzitter neerlegt – is samenwerking tussen gemeenten, de KNVB en het bedrijfsleven cruciaal om topsport te behouden. “We hebben geen inkomsten uit kantines, wat onze financiële mogelijkheden ook beperkt, we zijn voor onze inkomsten volledig afhankelijk van sponsoring en kaartverkoop”, legt de vertrekkend voorzitter uit. (tekst loopt door onder de foto)

Ondanks de financiële tegenslagen behaalde Marlène toch sportieve successen. JO-13 wist districtskampioen te worden en JO-15 behaalde de finale van het districtskampioenschap. Ook de vrouwen spelen nog mee voor het Nederlands kampioenschap. Marlène 2 eindigde achtste in de eerste divisie en JO-19 behaalde een derde plaats in de topklasse.
Aankomend seizoen spelen minimaal zes teams op het hoogste niveau, waar nog een zevende team bij kan komen. Ruud Nolten blijft positief en laat weten dat de financiële plannen door het bestuur van de zaalvoetbalclub al zijn goedgekeurd. “De begroting is rond en ik verwacht dat we aankomend seizoen zullen meedoen voor de bovenste vier plekken en binnen twee a drie jaar weer voor de prijzen in de eredivisie spelen”.