Nauwelijks toename van aantal misdrijven in regio, wel verschuivingen

De coronadip is zelfs terug te vinden in de misdaadcijfers van de regio. In 2022 volgde weer een toename, maar het afgelopen jaar zette die niet of nauwelijks door. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Wel zijn er verschuivingen in de soorten misdrijven. Wat vooral negatief opvalt is het aantal geregistreerde diefstallen van fietsen en scooters, net als diefstal uit en vanaf voertuigen. 

Positief is dat het aantal woninginbraken, straatroven en bedreigingen vorig jaar weer daalde. Ook waren er in Alkmaar minder winkeldiefstallen, al nam dat aantal in Dijk en Waard en Heiloo juist verder toe. Wel waren er in 2023 meer verkeersgerelateerde misdrijven. Denk daarbij aan rijden zonder geldig rijbewijs of met drank of drug op. Daarentegen nam het aantal misdrijven direct gelinkt aan een verkeersongeval behoorlijk af.

Vorig jaar zijn drugslabs opgerold in Alkmaar, De Rijp en twee in Heerhugowaard.  Door heel het land is er een verschuiving van hennep naar harddrugs. Volgens de politie is de vraag naar harddrugs de laatste jaren wereldwijd gestegen. Dat er meer drugslabs zijn gevonden heeft mogelijk ook te maken met een stijging van het aantal meldingen, vooral via Meld Misdaad Anoniem. De politie laat weten erg blij te zijn met die meldingen.

Het aantal vondsten van wietplantages is in de regio de laatste jaren aanzienlijk scherper gedaald dan nationaal: van 325 stuks in 2019 naar 107 in 2022. Vorig jaar waren dat er met 133 wel weer meer. De politie weet niet hoe dat komt, maar waarschuwt wel dat de algehele daling deels te maken kan hebben met een tekort aan capaciteit. De politie heeft ervoor gekozen om bepaalde andere vormen van criminaliteit meer voorrang te geven. Verder zijn er signalen dat steeds meer hennep uit het buitenland komt.

Fraude kwam na een dip in 2022 weer op het niveau van tijdens de coronatijd. In die periode floreerde de fraude-business, waarbij vooral ouderen de dupe werden van bijvoorbeeld helpdesk- / bankpasfraude of nep-meldingen over boetes, (achterstallige) betalingen of vaccinatie-afspraken, met een foute link om op te klikken.