Een 27-jarige gymleraar van een middelbare school in Alkmaar had online seksueel contact met meerdere leerlingen. De man stuurde voor de zomervakantie van 2022 expliciete en suggestieve chats en foto’s naar een 16-jarig meisje. Na nieuwsartikelen over de rechtszaak heeft een tweede slachtoffer zich gemeld.
Dinsdagochtend moest de leraar zich in de rechtbank van Alkmaar verantwoorden voor het verleiden van een minderjarige leerling. Het contact tussen hem en het meisje, waar hij in een eerder schooljaar mentor van was, begon in april vorig jaar. Zo schrijft mediapartner NH Nieuws. Via Instagram vroeg de 27-jarige gymleraar aan zijn volgers om leuke tips voor films. Het meisje reageerde. Het gesprek gaat dan, zo vertelt de verdachte tijdens de zitting, eerst over van welke genres ze houden: actie, horror.
Maar op een gegeven moment komen ze op het onderwerp Netflix and Chill – die uitspraak suggereert dat je iemand uitnodigt om bij je thuis films te komen kijken en seks te hebben. In het online contact, via de privéchat op Instagram en later Snapchat, zijn uiteindelijk ook expliciete foto’s heen en weer gestuurd. Op die beelden werd de suggestie gewekt dat de man aan het masturberen was of net klaar was. Ook zou de gymleraar hebben geïnsinueerd seks te willen met de leerlinge in de kleedkamer. Het contact duurde tot eind juni, tot iemand dan melding maakt bij de leerlingencoördinator.
De school gaat een gesprek aan met het tweetal, maar als ze samen in één ruimte zitten ontkennen ze beiden het contact. Omdat de coördinator het niet helemaal vertrouwt, neemt ze het meisje een dag later apart, die alsnog alles vertelt. De docent wordt door school gevraagd het meisje van al zijn social-accounts te verwijderen. Eerder reageerde een bestuurder tegen mediapartner NH Nieuws dat daarna gezamenlijk is besloten uit elkaar te gaan. De politie stelt ondertussen op initiatief van het Openbaar Ministerie een onderzoek in.
In een slachtofferverklaring, voorgelezen door haar advocaat, vertelt het meisje dat ze gevoelsmatig gemanipuleerd is door de gymleraar en ook onder druk is gezet om hun contact geheim te houden en berichten te wissen. “Uit angst voor de machtsverhouding durfde ik niet te weigeren.”
Toen het uitkwam, heeft ze veel stress ervaren, door de geruchten op school en ook van media. Ze zat er ook erg mee dat de leraar hun contact lange tijd ontkende. “Waarom zou je dat doen? Het was een vreselijke tijd. Ik moet het een plek geven en dat is niet makkelijk. Ik wilde ook eigenlijk hier niet naartoe komen. Maar ik ben hier voor alle meisjes die slachtoffer zijn geworden van dit soort situaties.”
Na publicaties over het onderzoek naar de gymleraar, drie weken geleden, heeft een andere vrouw (19) zich gemeld bij de politie, blijkt dinsdag. De tiener herkent zich in de beschuldiging van verleiding van een gymdocent. In 2020, ze was toen zestien, heeft ook zij via Instagram seksueel getint contact. En krijgt ze ook meerdere expliciete foto’s.
De inmiddels 27-jarige docent, nu niet meer werkzaam op de school, erkent schuld en zegt zich kapot te schamen. “Excuses aan iedereen die ik pijn heb gedaan. Ik ben een grens over gegaan. En ik neem het mezelf kwalijk dat ik nooit hulp heb gezocht. Die hulp heb ik nu wel.”
Zijn advocaat Ivonne Leenhouwers bepleit dat er geen sprake is van strafbare ontuchtige handelingen door haar cliënt: sexting is formeel nog niet strafbaar en ja, het contact was fout, maar niet onder dwang. Maar dat ziet het Openbaar Ministerie anders. “De leraar had een machtspositie. Het meisje voelde druk door een scheve verhouding. En hij heeft niet alleen haar vertrouwen geschonden, maar ook dat van de school, ouders en andere leerlingen. Hij had professionele afstand moeten houden.”
Ze eist een gevangenisstraf van zes weken, waarvan vier voorwaardelijk, een werkstraf van vier maanden, een behandeling en schadevergoeding. De uitspraak is over twee weken. “Wij houden ons niet bezig met wie er schuldig is, maar bespreken wel het gedrag en de gevolgen daarvan. Dat is belangrijk, zodat iedereen ervan leert. Docenten, leerlingen, school en ouders”, vertelt sociaal pedagoog van Qpido Tim van der Heide.