RADIO: pijnlijke nederlaag AZ

AZ likt zijn wonden in Mostar. ’Een afgang van jewelste’, ’door de ondergrens van de ondergrens’ en ’we moeten sorry zeggen tegen de fans’

In mei nog halvefinalist in de Conference League, nu bij de start van de groepsfase op zeldzame wijze te kijk gezet. AZ droop met het schaamrood op de kaken af in Mostar: 4-3 verloren na een 0-3 ruststand. ,,Een afgang van jewelste’’, zegt trainer Pascal Jansen.
Terwijl op de tribune in Mostar kort na de wedstrijd een volksfeest aan de gang is, zitten de spelers van AZ allang in de kleedkamer. In stilte. ’Luister maar naar dat publiek’, zegt trainer Pascal Jansen tegen ze. Hij wil ze de pijn laten voelen. De 4-3 nederlaag, na een ruststand van 0-3, is onthutsend. „Een afgang van jewelste”, zegt Jansen. ,,Je hebt na 45 minuten een perfecte uitgangssituatie. Vervolgens gaan we door de ondergrens van de ondergrens. Dat heb ik nog niet eerder ervaren.’’

„Dit is incasseren, ja”, zegt Dani de Wit even later. „Die gasten stonden daar de wedstrijd van hun leven te vieren en wij zaten de pijn te verbijten.”

In groep E, met ook nog Legia Warschau en Aston Villa, is Zrinjski Mostar, de kampioen van Bosnië en Herzegovina, de zwakke broeder. Duur puntenverlies dus voor AZ, bij de start van de groepsfase van de Conference League.

Sparta
Of hij ooit eerder zoiets had meegemaakt? „De eerste wedstrijd die me te binnen schiet is die 4-4 tegen Sparta, een paar jaar geleden, nadat we 4-0 voor stonden”, zegt De Wit. „Maar ik had niet gedacht dat zoiets nog een keer zou gebeuren met dit team, dat verdedigend goed staat.”

Een paar meter verderop, in het plantsoen tussen de kleedkamers en het veld, stappen twee spelers van Zrinjski in een soort kliko, die door een materiaalman met een biertje in de hand wordt gevuld met ijsblokken en water. ’Victory!!’ schreeuwt de speler naar de buitenlandse verslaggever. Eigenlijk kan niemand in het stadion geloven wat er zojuist gebeurd is. De AZ-spelers niet, de fans en de spelers van Zrinjski ook niet.

Overklast
AZ had de zaken in de eerste helft uitstekend op orde en denderde over Zrinjski heen. Had AZ de afgelopen jaren in uitwedstrijden moeite met de ’kleintjes’, zoals Randers FC (2-2) en FC Vaduz (1-2 met pijn en moeite), nu leek het op weg naar een probleemloze, ruime overwinning. Na tien minuten was het al 0-1 door Myron van Brederode en nog voor rust hadden Sven Mijnans en Dani de Wit de score opgevoerd naar 0-3. AZ, vorig jaar halvefinalist in de Conference League en nu de medekoploper van de eredivisie, overklaste Zrinjski, dat de afgelopen twee competitiewedstrijden had verloren. Logisch, die 0-3, dacht iedereen.

De fans van Zrinjski berustten in de aanstaande nederlaag. Hun club stond voor het eerst in de groepsfase van een Europees toernooi, dus bijzonder was de avond hoe dan ook. Dus bleven ze zingen. ’We zijn hier niet voor het resultaat, we zijn hier gewoon om ons te vermaken en gek te doen’, klonk het. Maar ze hadden de laatste woorden nog niet gezongen of de eerste magie van de broeierige avond in Mostar diende zich aan. Een vrije trap van Zvonomir Kozulj vloog erin en zomaar opeens was het twee minuten na rust 1-3.

De goal bleek de opmaat naar een historische avond. Net als bij de 1-3 ging keeper Mathew Ryan ook bij de 2-3 in de fout, toen hij een voorzet van Josip Corluka volledig verkeerd inschatte. De bal zeilde in de verre hoek.

Kon het nog gekker? Ja, het publiek werd gek en schreeuwde Zrinjski vooruit. Aldin Hrvanovic, net een minuut ervoor ingevallen, joeg de bal achter Ryan (3-3) en tien minuten voor tijd maakte Kozulj zijn tweede van de avond (4-3).

„’Kak niet in, ga op zoek naar de 4-0’, zeiden we in de rust nog. Maar in het begin van de tweede helft waren we al minder”, zegt De Wit, terwijl een hoofdschuddende Ryan achter hem langs loopt, op weg naar de tv-camera. „We wonnen minder duels, gaven vrije trappen weg, waren minder scherp in de dekking. Een gevoel van ’het komt wel goed’, leek het wel. En in de slotfase leek het zelfs wel opgeven. Bizar. Na zó’n eerste helft.”

Aanvoerder Jordy Clasie sloot zich daarbij aan. ,,Gemakzucht’’, zei hij, zoekend naar een verklaring voor de ontluisterende tweede helft.

Paal
Eén moment had de zaken nog kunnen doen keren. Bij 1-3 schoot Vangelis Pavlidis op de paal. Een minuut later was het 2-3 in plaats van 1-4. ,,Als ik zo’n bal op doel schiet, is het zeven van de tien keer raak. Nu ging ie op de paal’’, zegt de Griek. Dat er aan de andere kant vier goals vielen, hij kan er niet bij. ,,Vier tegengoals in één helft, dat is elke elf minuten een doelpunt. In de competitie hebben we in vier wedstrijden nog niet eens zoveel tegengoals gekregen. Dit kan niet. Dit moeten we heel, heel snel vergeten en we moeten sorry zeggen tegen de fans.’’

In Mostar gaat het feest intussen nog even door, ondanks de inmiddels gestaag vallende regen. ’Jij bent de liefde van mijn leven’, zingen de Bosnische fans over hun club na een wedstrijd voor de eeuwigheid.

Zrinjski Mostar-AZ 4-3.

10. Van Brederode 0-1, 32. Mijnans 0-2, 44. D. de Wit 0-3, 48. Kozulj 1-3, 68. Corluka 2-3, 71. Hrvanovic 3-3, 81. Kozulj 4-3.

Zrinjski Mostar: Maric; Corluka, Radic, Jakovljevic, Memija; Ivancic (81. Bradaric), Balic (46. Kozulj), Canadija (64. Kis); Cuze (70. Malekinosic), Bilbija, Ticinovic.

AZ: Ryan; Sugawara, Bazoer (87. Odgaard), Penetra, Møller Wolfe; Clasie, D. de Wit, Mijnans (83. Goudmijn); Lahdo (64. Sadiq), Pavlidis, Van Brederode (64. Van Bommel).