Er komt geen verbindingsweg tussen de A8 en de A9 aanleggen dat heeft gedeputeerde staten laten weten na onderzoek. Een nieuw stuk asfalt verbetert de bereikbaarheid niet, maar trekt juist MEER verkeer aan. Bovedien zijn de kosten te hoog en is de aanleg met de huidige wet en regelgeving niet haalbaar. De kosten bedroegen ruim één miljard. De provincie en aangrenzende gemeenten kunnen dat bedrag niet betalen en de RIJKSoverheid wil NIET bijdragen.
„We staan voor een grote uitdaging met het wegennet. Als we niets doen, hebben we een groot probleem.”
De conclusie is duidelijk, geen enkele variant van de verbindingsweg biedt een ’robuuste oplossing’ voor de verkeersdrukte in de regio’s Zaanstreek-Waterland, Alkmaar en Kennemerland. Hiermee is – na meer dan zestig jaar – een verbindingsweg van de baan.
„Alle alternatieven hebben een negatief effect op de bereikbaarheid. Het trekt nog meer verkeer aan. En verplaatst de problemen die in Krommenie spelen – geluidsoverlast en slechte luchtkwaliteit – naar andere plekken”, zegt Vincent Evers, projectleider verbinding A8-A9.
Olthof: „Het kost te veel geld, levert weinig op en is niet haalbaar met de huidige wet- en regelgeving over stikstofdioxide. Dat is een zure constatering.”
Golfbaanalternatief
De provincie Noord-Holland hield lang vast aan het idee om de wegen te verbinden met een nieuw stuk asfalt, die over de golfbaan in Heemskerk zou gaan.
Het zou flink schelen in reistijd en verkeersdrukte op de N203, waar nu een groot deel van het verkeer rijdt dat gebruikmaakt van de A8 en A9. Het beoogde Golfbaanalternatief zou het werelderfgoed de Stelling van Amsterdam doorkruisen.
Lees ook:
Nog altijd ligt er geen A8-A9, komt de weg er ooit nog?
De maatregelen om de weg in te passen, kwamen uit op ruim één miljard. De provincie en aangrenzende gemeenten kunnen dat bedrag niet betalen en de rijksoverheid wil geen cent bijdragen.
Vorig jaar kondigde Olthof een onderzoek aan naar twee oude alternatieven om te kijken of deze haalbaar waren. Een verbindingsweg langs nieuwbouwwijk Kreekrijk in Assendelft en het opwaarderen van de N203.
Ook werd het Golfbaanalternatief opnieuw onderzocht, omdat de gegevens niet meer actueel waren. In het onderzoek is gekeken naar de kosten, haalbaarheid en opbrengsten voor doorstroming van het verkeer en de leefbaarheid. Het Golfbaanalternatief wordt nu beraamd op 1,2 miljard, de weg langs Kreekrijk op 411 miljoen en het opwaarderen van de N203 op 205 miljoen.
Dagelijks file in 2040
De komende vijftien jaar worden meer dan 40.000 woningen in de regio gebouwd, voornamelijk in Alkmaar en West-Friesland. De nieuwe inwoners moeten over de A8, A9, A7 en N203 rijden om naar Amsterdam te komen. Hierdoor neemt de verkeersdruk op het wegennet enorm toe.
Over vijftien jaar staan op deze tijdens de spitsuren standaard files. Olthof: „Het wegennet raakt op zichzelf al overbelast. Als we niets doen, hebben we een groot probleem. Een verbindingsweg maakt dat alleen maar erger en kan het probleem niet oplossen zonder aanpassingen aan het Rijkswegennet.”
Lees ook:
Wegen aanleggen wordt steeds ingewikkelder, Noord-Holland gaat meer en meer op slot
De gedeputeerde wil na de zomer met de gemeenten, inwoners en betrokkenen onderzoeken hoe de N203 beter ingericht kan worden. Hiermee moet de doorstroming verbeteren en de overlast afnemen. „We denken aan een verdiepte ligging, waar het lokale verkeer van het doorgaande verkeer wordt gescheiden”, zegt Olthof. „De studie moet uitwijzen hoe dat eruit komt te zien en of het haalbaar is.”
Combinatie
Jeroen Olthof gaat samen met de Vervoerregio Amsterdam en de betrokken gemeenten, in gesprek met het Rijk over de bereikbaarheid van Noord-Holland boven het Noordzeekanaal en betrekt hierbij een directe verbinding tussen de A8 en de A9.
„Het aanleggen van een verbinding tussen de A8-A9 gaat dit probleem niet oplossen zonder een combinatie met andere maatregelen in de regio. We moeten hier echt mee aan de slag.”