Zeer succesvolle crowdfundactie ’t Eethuysje Castricum

Een crowdfundactie van ’t Eethuisje in Castricum heeft binnen twee weken 200.000 euro aan leningen opgeleverd. Na zestien jaar is het restaurant aan een herinrichting toe, en de eigenaren wilden liever geld van betrokken inwoners lenen dan van een bank. Ze hoopten op 125.000 euro, maar de opbrengst viel dus veel hoger uit. ’t Huisje krijgt een nieuwe keuken een warme bistro-uitstraling met comfort. De verbouwing start in augustus.

een warme, Franse bistro-uitstraling geven, maar wél met comfort. ,,Bij Franse bistro’s zit je vaak op van die ongemakkelijke stoeltjes”, zegt Michiel. ,,Dat willen wij niet, want onze gasten moeten zich bij ons op hun gemak voelen.”

In augustus starten de eigenaren met de verbouwing van de keuken, die komt achterin het pand en krijgt een open uitstraling.

Binnen twee weken halen eigenaren Restaurant ’t Eethuysje Castricum twee ton voor restyling op. ’We zijn overdonderd’

Het Castricumse restaurant ’t Eethuysje is na zestien jaar aan een nieuwe inrichting toe. Eigenaren Michiel en Marieke Bakker startten daarom een crowdfundingsactie en haalden in no-time een lening van twee ton op om de restyling van hun pand te bekostigen. ,,We zijn overdonderd”, glunderen de eigenaren. ,,Het vertrouwen dat Castricummers in ons hebben, geeft ontzettend veel energie.”

Op het eerste oog ziet de inrichting er gezellig uit, met keurig gedekte tafels en groen aan de muren. Maar wie goed kijkt, ziet dat restaurant ’t Eethuysje aan een onderhoudsbeurt toe is. De krassen zitten op de tafels en ook de stoelen zijn volgens de eigenaren nodig aan vervanging toe. ,,Het pand is ontzettend onlogisch ingedeeld”, legt Marieke uit. ,,Zo kun je in de tochtsluis nauwelijks in je eentje staan. Dat is een van de dingen die we moeten aanpakken.”

De laatste keer dat Michiel en Marieke het pand aan de Dorpsstraat een complete make-over gaven, was zestien jaar geleden, toen ze het restaurant begonnen. In de tussentijd hebben de eigenaren wel houtje-touwtje veranderingen doorgevoerd. Maar een complete opknapbeurt is sindsdien nooit meer gebeurd.

 

We hadden ook naar de bank kunnen stappen, maar op deze manier betrek je je omgeving meer

Een restyling is echter niet goedkoop, daarvoor hadden Michiel en Marieke minimaal 125.000 euro nodig. In plaats van een lening bij de bank, besloten ze Castricummers te vragen in hun restaurant te investeren, via een crowdfundingsactie.

,,We vroegen mensen om ons geld te lenen, tegen een rentetarief van vier procent en met de voorwaarde dat je het binnen zeven jaar terugbetaald krijgt. We hadden ook naar de bank kunnen stappen, maar op deze manier betrek je je omgeving meer. Daardoor zijn veel Castricummers onderdeel van ons bedrijf geworden”, legt Michiel uit.

Nooit hadden ze gedacht dat hun actie zó storm zou lopen. Binnen twee weken hadden ze al 200.000 euro, hun maximumbedrag, binnen. Terwijl ze er zeven weken de tijd voor hadden uitgetrokken. ,,We zijn compleet overdonderd”, glundert Marieke. ,,Het geeft ons ontzettend veel energie om door te gaan”, voegt Martijn daaraan toe. Negentig procent van de investeringen komt van Castricummers, vertelt hij. ,,Daar zijn we ontzettend dankbaar voor. Doordat we het maximumbedrag hebben gehaald, kunnen we meteen ook de buitenboel opknappen.”

Lees ook:
Castricummers en statushouders dineren straks samen in De Oude Keuken, aan lange familietafels. ’Net zoals op vakantie langs de Middellandse Zee’
Franse bistro-uitstraling
Met het geld willen de eigenaren ’t Eethuysje een warme, Franse bistro-uitstraling geven, maar wél met comfort. ,,Bij Franse bistro’s zit je vaak op van die ongemakkelijke stoeltjes”, zegt Michiel. ,,Dat willen wij niet, want onze gasten moeten zich bij ons op hun gemak voelen.”

In augustus starten de eigenaren met de verbouwing van de keuken, die komt achterin het pand en krijgt een open uitstraling. Vanaf september gaan ze andere aanpassingen doen, zo verplaatsten ze de entree naar de zijkant van het gebouw. Ook komt er een grote bar, in plaats van de twee kleine die er nu zitten. Daarmee wordt de inrichting van het pand, die nu is opgesplitst in een voor- en achterkant, een geheel. ,,Gasten die binnenkomen, lopen straks meteen op de bar af”, zegt Marieke enthousiast.

Het restaurant krijgt een warme bistrotsfeer, maar wel met meer comfort.
Het restaurant krijgt een warme bistrotsfeer, maar wel met meer comfort. © jjfoto/Vincent de Vries
Warm en modern
Er komt ook meer hout in het interieur, banken en nieuwe verlichting. De eigenaren hebben een ontwerpbureau in de hand genomen voor de restyling. ,,De inrichting krijgt een moderne, warme uitstraling”, legt Marieke uit. De bakkerij naast het pand, waar Michiel taarten bakt voor horecazaken in de omgeving, wordt verkocht. Marieke:,,We blijven gewoon taarten bakken, maar die maken we straks in de keuken in het restaurant. Dat is praktischer.”

Het concept van restaurant ’t Eethuysje verandert niet, benadrukt Michiel. ,,De mensen komen hier al zestien jaar heen voor onze verfijnde gerechten en onze laagdrempelige sfeer, dus dat passen we natuurlijk niet aan.”

Terugbetalen
De eigenaren hebben er vertrouwen in dat ze het geld voor de restyling binnen zeven jaar kunnen terugbetalen. ,,We zijn al zestien jaar lekker bezig, daarom denken we dat we dit aankunnen”, zegt Marieke. ,,Dat heeft al die Castricummers waarschijnlijk ook het vertrouwen te geven om te investeren.”