Veiligheidsregio slaat alarm: “Schoorsteenkachel is geen allesbrander”

De energieprijzen rijzen de pan uit en dus gaan meer mensen op zoek naar alternatieven om een behagelijke temperatuur in huis te krijgen. Waar het stoken van hout decennialang meer voor de gezelligheid bedoeld was, is dat nu vaak anders. Mensen maken gebruik van de schoorsteen om minder gas te gebruiken en het toch warm te hebben. Maar dat gaat lang niet altijd goed, benadrukt Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. De organisatie roept inwoners op om zich goed te laten informeren voordat ze gaan stoken.

“Er zijn dit jaar niet meer schoorsteenbranden dan andere jaren, maar we merken wel dat meer mensen slecht voorbereid te werk gaan”, vertelt woordvoerster Suzanne Moeskops van de veiligheidsregio aan Streekstad Centraal. “Ze laten de schoorsteen niet schoonvegen of gebruiken de houtkachel om van alles in te verbranden. Wij willen daarom ook in jullie artikel nog eens benadrukken dat een kachel geen allesbrander is.”

Naast het bestrijden van branden adviseert de brandweer – onderdeel van de veiligheidsregio – ook onder meer gemeenten, inwoners en bedrijven over het voorkomen van branden. Zo is de website woongemakiskinderspel.nl gelanceerd, waarop tips gedeeld worden om een schoorsteenbrand te voorkomen. Moeskops: “Sinds het najaar doet het team Brandonderzoek ook nauwer onderzoek naar schoorsteenbranden. We ervaren dat er over het algemeen meer wordt gestookt, dus moeten we daar ook op inzetten.”

En bij dat stoken gaat het zo nu en dan mis. Zo rukte de brandweer afgelopen tijd uit naar de Bergense Joost Ivanghlaan, de Treilerstraat in Alkmaar en vatte het dak van een woning aan de Heereweg in Schoorl vlam na een schoorsteenbrand. “Bij de meeste schoorsteenbranden gaat het om aangekoekte vervuiling in de schoorsteen, die tot ontbranding komt. Gebruik kachelhout en niet hout dat vies is of veel vocht bevat. Bovendien moet iedereen elk jaar minstens één keer de schoorsteen laten schoonmaken. Dat voorkomt echt problemen.”