De Heerhugowaarders die worden verdacht van de kunstroof in Assen eind januari, zouden hebben gehandeld in opdracht van de Hardliners. Deze sinds vorig jaar maart verboden motorclub zou op zijn beurt zijn ingeschakeld door een Roemeense criminele organisatie. Dat meldt RTL Nieuws. De gestolen historische kunstschatten zijn nog altijd spoorloos.
In de nacht van 24 op 25 januari was het Drents Museum in Assen doelwit van een kunstroof. De inbrekers gebruikten een vuurwerkbom om binnen te komen en wisten een aantal vitrines te vernielen. Inbraakdetectie had de zaal in een dikke witte rook moeten hullen, maar dat gebeurde niet. De inbrekers gingen vandoor met de Helm van Coțofenești en drie Dacische armbanden. Dit zijn meer dan twee millennia oude kunstschatten met een geschatte waarde van 5,8 miljoen euro, geleend van het Nationaal Historisch Museum van Roemenië. (tekst gaat verder onder de foto)

Drie verdachten werden een paar dagen later in Heerhugowaard aangehouden en drie weken daarna werd een vierde Heerhugowaarder opgepakt in Obdam. Medio april is een 36-jarige Alkmaarder aangehouden in verband met de kunstroof en een week daarna zijn ook nog eens twee inwoners van Heerhugowaard ingerekend. Er is beslag gelegd op woningen, auto’s, geld en spullen. Mochten de kunstschatten nooit bovenwater komen en de verdachten worden veroordeeld, dan zullen ze de rest van hun leven de geleden schade moeten proberen af te betalen aan Roemenië.
Bronnen binnen het criminele milieu en het politieonderzoek stellen volgens RTL dat de Hardliners de hoofdverdachten Douglas W. (36), Bernhard Z. (35) en de verdachte bijgenaamd ‘bouwmarktman’ ieder 15.000 euro boden voor de klus. De Hardliners zouden op hun beurt hebben gehandeld in opdracht van een vooraanstaande Roemeense crimineel. Die zit in de gevangenis en zou de kunstschatten willen ruilen voor vrijlating of op zijn minst een flinke strafvermindering. (tekst gaat verder onder de foto)

Er werd gevreesd dat de gouden topstukken zouden worden omgesmolten, maar als ze inderdaad bedoeld zijn voor onderhandelingen, dan zal dat niet het geval zijn. Volgens RTL geeft een bron dichtbij het onderzoek aan dat de helm en de armbanden nog ergens in de omgeving van Heerhugowaard verstopt zijn. Het Openbaar Ministerie liet bij navraag niks los. (hoofdfoto: Drents Museum)