Dalton-team wint Alkmaars Scholieren Debat 2017 (VIDEO)

Woensdag vond in de raadzaal van het stadhuis voor de tweede keer het Alkmaars Scholieren Debat plaats. Teams van het Murmellius Gymnasium,  Dalton College, Jan Arentsz en het Petrus Canisius streden om de titel ‘Beste Alkmaarse Debatteam 2017’. Uiteindelijk is het Dalton-team als winnaar aangewezen. Nieuw dit jaar was titel ‘Beste Debater’. Dat werd Melle Minten, natuurlijk van het Dalton.

Onder leiding van Marcel Bamberg namen de scholenteams het tegen elkaar op in drie ronden met verschillende debatvormen.  De jury bestond uit David Schultz (raadslid D66), Felix van Beek (raadsgriffier) en Kyrie Stuij (journaliste NHD). Zij beoordeelden de argumentatie, presentatie en samenwerking.

De eerste twee ronden kwamen zelf gekozen onderwerpen aan bod in de vorm van een Lagerhuisdebat en één-op-één onder aanvoering van een raadslid. Het is al een uitdaging om je sterk te uiten, nog lastiger is het als je eigenlijk tegen je toegewezen positie bent.

Ronde drie ging over ‘duurzaamheid’ en was tot stand gekomen met de Huisvuilcentrale. Twee scholenteams moesten samen vóór bepaalde stellingen spreken en twee teams tegen. Mark Valkering van de HVC mocht bonuspunten verdelen. Deze gingen naar het PCC voor het beste slotbetoog en het Murmellius voor de beste pitch.