Het college van Alkmaar heeft de Alkmaarse Diversiteitsagenda 2018-2021 vastgesteld. De strekking is dat Alkmaar een gemeente is met ruimte voor verschil: iedereen kan zichzelf zijn en op die basis vrij, veilig en volwaardig meedoen. Ongeacht leeftijd, huidskleur, afkomst, geloof, sekse, seksuele oriëntatie, of beperking.
De gemeente gaat met een viertal maatschappelijke sectoren – arbeidsmarkt, onderwijs, sport en de buurt – verder in gesprek om hierover heldere en concrete doelen overeen te komen.
Het college heeft gesprekken met Alkmaarse burgers en professionals gevoerd en zij bleken graag bij te dragen aan een ‘Alkmaar voor iedereen’. Drie belangrijke ambities zijn gevormd: elkaar leren kennen, iedereen doet volwaardig mee en aanpak van tegenstellingen. De gemeente wil hiervoor initiatieven vanuit de samenleving aanjagen en faciliteren.
Tegelijkertijd stelt het college met de Diversiteitsagenda kaders. Het vindt vrijheid en diversiteit waardevol, ook in gebruiken of religie. Het bewaren van deze culturele erfenis kan echter alleen voor zover deze passen of passend worden gemaakt in de Nederlandse rechtstaat. Discriminatie wordt niet geaccepteerd en er is geen plaats voor rassenwaan, onderdrukking, religieus fanatisme, eerwraak en homohaat.
Extremisme en radicalisering worden hard aangepakt. Het college vraagt van Alkmaarders een gedeeld ‘Alkmaargevoel’, een besef van gedeelde maatschappelijke normen en gedeelde verantwoordelijkheid.
Diversiteitswethouder Pieter Dijkman schetst het belang van de agenda: “Onderlinge verschillen bieden kansen tot creativiteit, flexibiliteit en innovatie. Maar ze kunnen ook een bron van spanning, onbegrip, en uitsluiting zijn. Met De Alkmaarse Diversiteitsagenda legt het college duurzaam vast hoe we in Alkmaar omgaan met onze onderlinge verschillen”.