Nederlandse basisscholen registreren op lerarentekortisnu.nl sinds kort hoeveel kinderen ze naar huis moeten sturen en hoe vaak ze hebben moeten improviseren, omdat er geen vervangende docent was. Ook vele scholen in het HAL-gebied heeft zich sinds de lancering op 27 januari aangesloten.
Dat een klas eens zonder docent zit kan natuurlijk wel eens gebeuren, maar dat het zo vaak gebeurt, dat duidt op tekorten en te hoge werkdruk, aldus oprichter Jeroen Goes. “Alle cijfers wijzen erop dat het lerarentekort nog veel groter wordt”, zei hij tegen RTL Nieuws. En dat terwijl pas zo’n 17% van alle basisscholen aangemeld is. Het hoogste aantal meldingen op één dag is 413.
In Alkmaar hebben inmiddels Heliomare, De Burijn, Jules Verne, Vinckhuysen (West-Graftdijk), De Zandloper (Koedijk), Kennemerpoort, De Vlindertuin, De Optimist, De Fontijn, De Rank, De Driemaster, Bello en De Regenboog meldingen gedaan. Vanuit Heerhugowaard kwamen meldingen van De Zevensprong, De kleine / grote beer, De Helix en De Boomladder en vanuit Broek op Langedijk van De Koolvlet. In een paar gevallen moesten de kinderen weer naar huis.
De meeste in het oog springende gevallen: sinds 19 januari moest bij De Burijn vier keer worden geïmproviseerd, waarvan drie keer voor groep 8. De Zevensprong moest een keer improviseren voor groep 7, maar ook op 22 en 25 januari groep 1/2 naar huis sturen. Deze week was groep 7/8 van de Grote en kleine beer liefst drie keer de klos en moest de laatste keer terug naar huis.
Jeroen Goes, bestuurder is van twee scholenstichtingen hoopt middels lerarentekortisnu.nl serieus te worden genomen door de politiek. “Het vak van leraar moet aantrekkelijker worden gemaakt en beloond worden met een salaris dat gelijk staat aan dat van leerkrachten van het voortgezet onderwijs.”