Nadat de Alkmaarse locatie van de Noordwest Ziekenhuisgroep gisteren al bekendmaakte als gevolg van voortdurende griepgolf tijdelijk minder operaties uit te voeren, luidt het ziekenhuis dinsdag opnieuw de noodklok. Omdat andere ziekenhuizen hun afdelingen spoedeisende hulp hebben gesloten, neemt de wachttijd op de afdeling spoedeisende hulp in Alkmaar toe tot een ‘onacceptabel niveau’.
Dat schrijft het ziekenhuis vandaag op haar website. Gisteren liet het ziekenhuis weten dat door de griepepidemie die Nederland al maanden in zijn greep houdt, (vrijwel) alle bedden op de verpleegafdelingen én op de intensive care bijna continu bezet zijn.
“Eigenlijk liggen we sinds kerst al zo goed als vol”, zegt een woordvoerder tegen NH Nieuws. “Dat is aanpoten, dat is hard werken, maar dat is aldoor gelukt. En sinds deze week zien we dat het niet meer lukt.” Omdat het griepvirus ook onder artsen en verplegend personeel heeft toegeslagen, ziet het ziekenhuis zich genoodzaakt een streep te zetten door een deel van geplande operaties. Van iedere tien operaties die vanaf dinsdag op de agenda stonden, heeft het ziekenhuis er drie geschrapt.
Bij het uitstellen van operaties houdt het ziekenhuis rekening met de ernst van de kwaal of ziekte. “We plannen voor deze patiënten zo spoedig mogelijk een nieuwe operatiedatum in. Dat doen we natuurlijk liever niet. Het gaat niet om operaties waarbij je dezelfde dag nog naar huis gaat, maar om operaties waarvoor je wat langer moet blijven. En als we die operaties niet doen, krijgen we ruimte waardoor we de acute zorg op spoedeisende hulp kunnen opvangen.”
Behalve de griepgolf heeft ook de penibele situatie in andere ziekenhuizen z’n weerslag op het Alkmaarse hospitaal. Omdat sommige ziekenhuizen rond Alkmaar hun afdelingen spoedeisende hulp hebben gesloten, is het op dezelfde afdeling in Alkmaar een stuk drukker.
Die patiënten komen bovenop de patiënten die vanwege de griepepidemie bij hulp nodig hebben. Volgens het ziekenhuis is de wachttijd voor patiënten met een acute hulpvraag opgelopen tot een onacceptabel niveau. “We doen er alles aan om sluiting te voorkomen”, schrijft het ziekenhuis.
De afdeling probeert de druk op de afdeling te verlichten door kritisch te kijken naar de hulpvraag van patiënten die binnenkomen. Als blijkt dat acute opname niet noodzakelijk is, worden patiënten eerder doorgestuurd naar de verpleegafdelingen.