Bouw modulaire woningen voor jongeren aan Bergerweg komend voorjaar van start

Op het Campusterrein aan de Bergerweg in Alkmaar wordt komend voorjaar begonnen met de bouw van 38 eenvoudige modulaire woningen voor jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 28 jaar. In mei 2019 kunnen de eerste bewoners hun intrek al nemen in de moderne woonstudio’s. Een nog onbekend aantal is voor jongeren die (tijdelijk) ondersteuning nodig hebben in hun ontwikkeling naar zelfstandigheid.

Het project ‘Start me up’ bestaat uit 42 massief houten woonstudio’s waarin jongeren letterlijk hun start op de woningmarkt kunnen maken. Het project blijft tien jaar staan, daarna wordt besloten wat ermee gaat gebeuren. De woningen hoeven niet ontmanteld te worden om ergens anders weer op te bouwen.

De complete units werden in andere steden al gebruikt. Ze hebben van binnen als van buiten een natuurlijke, huiselijke uitstraling door het hout, waardoor de jongeren niet het idee hebben dat ze letterlijk in een container leven. De woonstudio’s zijn zeer duurzaam. Zo zijn ze aardgasloos en recyclebaar.

De kosten voor een soortgelijk project in Leiden, met 150 units, liepen de spuigaten uit. Dit project overschreed de begroting met 1,2 miljoen euro. Overigens was er ook nog enige schade door brandstichting.

De vraag om meer onderdak voor jongeren klinkt al lang en geldt zelfs als urgent. In de afgelopen jaren liep het aantal woningzoekende jongeren tot en met 29 jaar op van 5.850 tot 6.800. Het aantal verhuringen daalde in die periode echter van 950 naar 750. Het laatste grote Alkmaarse woonproject speciaal bedoeld voor jongeren was in 2016. Toen werd een leegstaand kantoor aan de Schinkelwaard omgebouwd tot appartementencomplex. (foto: Omroep West/Rob Vlastuin)