Ook Alkmaar gaat duurzaam ‘superasfalt’ testen

Stadswerk072 neemt namens de gemeente Alkmaar deel aan een partnerprogramma met onder andere Dura Vermeer en de Technische Universiteit (TU) Delft, waarbinnen een nieuw soort duurzaam asfalt wordt getest. Op de Randersdijk is vorige week een proefvlak hiervoor
aangelegd.

Het asfalt bestaat niet alleen uit steen en bitumen, maar ook uit epoxyhars. Het is duurder, maar gaat ook veel langer mee dan de gemiddelde zeventien jaar. Doordat het langer meegaat is er minder onderhoud nodig, wat minder overlast voor weggebruikers betekent. Het ‘superasfalt’ is naar Nederland gehaald om het binnen het Infra Innovatieprogramma te testen en door te ontwikkelen voor Nederlandse omstandigheden.

Het vertrouwen en de animo bij wegbeheerders is hoog, vandaar dat gestart is met de aanleg van zeven proefvakken. Sinds de zomer wordt getest op een deel van de N249 bij Anna Paulowna en binnenkort krijgt een stuk van de Zuidtangent in Heerhugowaard superasfalt.

Naast de langere levensduur heeft het asfalt ook andere mooie eigenschappen die de gemeente Alkmaar helpen bij het realiseren van de ambities op het gebied van duurzaamheid. Zo heeft het een lagere productietemperatuur. Dit betekent energiebesparing en CO2-reductie. Kosten voor onderhoud en verbruik van grondstoffen worden daardoor sterk verminderd.