Langedijkers Don en Sander keken gek op toen ze maandag tijdens het vissen opeens een Amerikaanse rivierkreeft aan hun aas hadden hangen in plaats van een vis. “We vingen hem in het water naast het gemeentehuis. Ik dacht: krijg nou wat”, vertelt Don lachend.
Beide mannen hebben zelf nooit eerder een kreeft gevangen, maar andere Langedijkers wel. Volgens Don hebben een aantal bewoners al vallen geplaatst voor de beesten. “Die vangen er dan elke dag een stuk of vijf en eten een paar keer per week kreeft. Het schijnt echt een plaag te zijn, sommige mensen denken dat het binnenkort een heel groot probleem wordt”, oppert hij. In 2016 werd de Amerikaanse rivierkreeft ook al gespot en gevangen in het Nederlandse oppervlaktewater. Kenners schatten toen dat er vele honderdduizenden in Nederland bivakkeren. De beesten vreten de Nederlandse sloten kaal waardoor andere dieren er niet meer kunnen leven.
Don heeft de kreeft mee naar huis genomen en in een emmer gestopt. “Ik weet niet zo goed wat ik ermee moet, maar ik begrijp van vrienden dat hier in open water zwemmen niet gezond voor die beesten is. Dit is een middelmaatje kreeft, dus ik hou hem hier nog wel even. Alleen haal ik hem niet zomaar uit de emmer, want die scharen laten je niet zo snel los als ze zich eenmaal vastgegrepen hebben. Wat ik er later mee ga doen weet ik nog niet”, besluit hij zijn verhaal.
De gemeente Langedijk geeft de zaak geen prioriteit. Volgens een woordvoerder vormen de beesten vooralsnog geen problemen voor het water en wordt er voorlopig nog geen actie ondernomen. Ook zouden er volgens de woordvoerder nog geen klachten over meldingen van overlast van de kreeften zijn binnengekomen bij de gemeente.