Gemeente Alkmaar schiet Hortus Alkmaar te hulp om de productietuin door te zetten. De Hortus kan tegen een mooi prijsje een perceel in de nabije omgeving huren en krijgt een subsidie van 99.000 euro, verspreid over drie jaar, om de tuin in die tijd weer rendabel te maken. Voorzitter Hans Cornelisse is erg tevreden: “Nu kunnen we met vertrouwen naar de toekomst kijken.”
De eigenaar van de huidige productietuin wil de grond voor 1 miljoen euro verkopen. En dat is teveel voor de Hortus, en ook voor de gemeente. Maar de gemeente is zich bewust van het maatschappelijke, ecologische en commerciële belang van de tuin. Cornelisse schiet bij: “De opbrengst is van wezenlijk belang voor de Hortus. We ontvangen geen subsidie. Er staan zo’n duizend soorten medicinale planten van unieke kwaliteit.”
Al die planten zorgen ook voor een bijzondere biotoop. Zo is de voorzitter in zijn nopjes over de ijsvogels die aan het water zitten. De tuinen bieden ook onderdak aan bijna 70 soorten bijen. Daarnaast werken er in de hele Hortus ongeveer 110 vrijwilligers en worden er veel leuke en leerzame activiteiten voor bezoekers georganiseerd.
Wethouder Paul Verbruggen: “De gemeente Alkmaar is trots op de Hortus en de bijzondere productietuin. We hebben er alles aan gedaan om een goede oplossing te vinden.” Hortus kan een nabijgelegen perceel huren tegen 5.000 euro per jaar en krijgt een subsidie van 99.000 euro, uitgesmeerd over drie jaar. “Het duurt drie jaar voordat de nieuwe productietuin dusdanig is ontwikkeld, dat deze aan alle regels voldoet voor de benodigde certificaten.”
Hans Cornelisse: “Het is fijn om te merken dat de gemeente meedenkt en oplossingen aandraagt. Wij hadden de tuinen het liefst op de huidige kavels bij elkaar gehouden voor doorontwikkeling, maar dat neemt niet weg dat we blij zijn met het aanbod van de gemeente.” Hij wil dan ook graag een tegenprestatie leveren, bijvoorbeeld door het delen van kennis en te helpen met projecten ter vergroening van de stad.
Ook voor de publieke tuinen ziet de toekomst er positief uit. De Hortus wil deze kavels kopen en dankzij fondsenwerving, giften van particulieren en bedrijven en twee leningen staat de teller inmiddels halverwege de benodigde 550.000 euro. Wethouder Verbruggen hoopt dat het vertrouwen dat de gemeente toont een flinke impuls geeft aan de inzameling. Cornelisse: “De aankoop is inzicht maar er zijn nog bijdragen nodig.”