Dodenherdenking in Langedijk

Traditiegetrouw wordt de Dodenherdenking op 4 mei in Langedijk gevierd in Noord-Scharwoude en Sint Pancras. Alle inwoners van de gemeente zijn welkom om deze bijeenkomsten bij te wonen. In beide plaatsen start de herdenking om 19:00 uur.

In Noord-Scharwoude wordt de bijeenkomst gehouden in het Kloosterhof. Hier worden diverse toespraken gehouden en een gedicht voorgelezen. Bert Rootmensen, dirigent van Interkerkelijkkoor Columba, is verantwoordelijk voor de muziek gedurende de avond. Na de bijeenkomst wordt in een stoet, voorafgegaan door een omfloertse trommel, gelopen naar oorlogsmonument De Stier. Na een kort welkomstwoord, zal om 20:00 uur twee minuten stilte gehouden. Aansluitend begeleidt Harmonie Excelsior de zang van het volkslied, waarna bij kransen en bloemen gelegd worden bij het monument. Ook aanwezigen krijgen de mogelijkheid een bloemstuk te leggen. Na afloop kan in het Kloosterhof nagepraat worden.

In Sint Pancras wordt de bijeenkomst in de Regenboogkerk gehouden. Voorganger ds. Rob Basten en de burgemeester van Langedijk, Leontien Kompier, zullen een toespraak houden. Hierna wordt net als in een stille tocht naar het monument bij het spoor gelopen, waar muziekvereniging Aurora uit Koedijk een muzikale bijdrage leveren. Na een kort welkomstwoord zullen kinderen een gedicht voordragen, waarna het taptoe-signaal de start van de twee minuten stilte aangeeft. Hierna wordt het Wilhelmus gezongen en leggen kinderen bloemen en kransen bij het monument. Hierna kunnen aanwezigen hun bloemstuk bij het monument leggen. De Regenboogkerk heeft na de herdenking zijn deuren nog open staan voor eenieder die wil napraten.