Versterking op lijn 165 van en naar Egmond: “Alle busreizigers zijn thuisgekomen”

De problemen van zondagavond op buslijn 165 tussen Alkmaar en Egmond, hebben zich tweede pinksterdag niet herhaald. Enerzijds lag dat waarschijnlijk aan het minder zonnige weer op maandagavond waardoor mensen vroeger naar huis gingen. Anderzijds had Connexxion maandag meer extra bussen klaargezet, die zelfs niet allemaal hoefden te worden ingezet. Dat meldt Susan Zethof van Connexxion in Noord-Holland desgevraagd.

Zondagavond regende het klachten op Facebook over passagiers in Egmond die door drukte niet mee konden met de bus. ‘s Avonds rijdt die maar eens per twee uur. Zethof verduidelijkt dat ook zondagavond extra bussen waren ingezet op de buslijn 165. De acht extra ritten waren nodig om te zorgen dat iedereen thuis kon komen met de bus.

De ervaring van zondagavond zorgde ervoor dat voor de maandag tien extra bussen met chauffeur in Alkmaar klaar stonden voor de strandlijn. Die ingreep bleek een goede: “Iedereen die maandag met de bus mee wilde, kon mee. Net als zondag kwamen alle passagiers thuis.”

Buslijn 165 van Alkmaar naar Egmond aan Zee via Egmond aan den Hoef is een uurdienst en vanaf 17:30 uur doet nog maar eens per twee uur een bus Egmond aan. Op de haltetijden kwamen steeds twee bussen voorrijden in plaats van één. Toen dat op enkele momenten nog niet genoeg was, heeft de opgeroepen versterking nog enkele extra ritten gemaakt.

Susan Zethof reageert: “Het is voor ons een lastige situatie. Je wilt in deze tijden niet stimuleren dat mensen voor plezierritjes de bus pakken, maar je weet dat het wel gebeurt. We laten wel extra bussen rijden bij grotere drukte, maar liever houd je dat stil omdat dat het verkeerde signaal geeft. Het is voor ons moeilijk om het juiste evenwicht te vinden hoe je blijft benadrukken dat de bus er in coronatijden alleen is voor noodzakelijke reizen, en daarom minder vaak rijdt, en hoe je tegelijk met extra ritten een goede service blijft bieden aan alle passagiers die wel bij de haltes staan. Zoals op zomerse dagen in Egmond.”

De dienstregeling met een lage frequentie naar het Egmondse strand blijft in ieder geval zoals deze is. Ook de zomerdienstregeling wordt niet aangepast. Sinds maandag zijn mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht, zodat iets meer mensen kunnen worden toegelaten in de bussen. De capaciteit van een bus is nu 30 tot 40 procent van normaal.