Bibliotheekservice in Prins Hendrik opgeheven; biebwerk verspreidt zich over drie Egmonden

De huiskamerbibliotheek van Openbare bibliotheek Kennemerwaard in de Prins Hendrikstichting te Egmond aan Zee, dat de deuren moest sluiten aan het begin van de landelijke corona-uitbraak, blijft dicht en wordt ontmanteld. Na gesprekken met veel vertegenwoordigers uit de dorpen wil Bibliotheek Kennemerwaard in alle drie de kernen van de Egmonden zichtbaar terugkeren met maatwerk dat vooral is gericht op kinderen tot circa 15 jaar en 65-plussers.

Het plan is woensdagochtend in het managementteam van de bibliotheek goedgekeurd. De bibliotheek is in Egmond-Binnen, Egmond aan den Hoef en Egmond aan Zee op zoek naar een plekje waar de activiteiten per dorp ontspruiten. Daarvoor zijn gesprekken gaande met dorpshuis De Schulp, Huys Egmont en Post aan Zee.

Het servicepunt in de Prins Hendrik voor alle kernen, dat in 2015 startte, werd niet het succes dat men ervan had gehoopt. Volgens manager Hanneke Idema is in de Egmonden voorheen waarschijnlijk onderschat hoe hoog de drempel is voor de meeste ouderen van De Egmonden om voor de bibliotheek naar een ander Egmonds dorp te gaan. Daardoor verloor de bieb veel Derpers als lid toen het in 2006 van Egmond aan Zee verhuisde naar Egmond aan den Hoef. Hoevers haakten op hun beurt weer af toen de bieb daar alweer sloot in 2015. Toen kwam er in Egmond aan Zee een servicepunt in de Prins Hendrikstichting.

De bestaande service van Bibliotheek op School in de vijf basisscholen, waar de jeugd boeken kan lenen, wordt uitgebreid naar de peuterleeftijd. Leesconsulenten en boekstartcoaches zullen op de consultatiebureaus en in de kinderopvang het voorlezen bevorderen. In de dorpshuizen kunnen bibliotheekmedewerkers digitale vaardigheden van jongeren en ouderen ontwikkelen.

Idema hoopt dat niet te hoge verwachtingen worden gewekt in de kernen. Voor volwaardige openbare bibliotheken is daar geen geld. Gedacht wordt aan kleine hoekjes in bestaande accommodaties, die plek bieden aan hooguit een of meer boekenkasten met plaatselijke collecties. Waar mogelijk wil de bibliotheek ter plekke aansluiten bij lokale initiatieven van openbare boekenkasten en zwerfboeken.

Het zwaartepunt ligt in de Egmonden niet meer op het uitlenen van boeken, maar onder meer leesplezier bevorderen en de taalontwikkeling, en laaggeletterdheid voorkomen. ‘Van collectie naar connectie’ noemt de bibliotheek het. Dat vindt grotendeels buiten de deur plaats.

Weinig staat nog in de weg om het plan nu uit te voeren. Alleen maakt corona het moeilijk nu iets over de tijdsplanning te zeggen.