Hoogheemraadschap in actie na vissterfte bij strandje Paddenpad en Damlanderpolder Bergen

Bij het strandje aan het Paddenpad in Bergen liggen zaterdag meerdere dode vissen. Bij het strandje gaan normaal gesproken veel honden te water, maar ook kinderen zijn er regelmatig zwemmend te zien. De gebiedsbeheerder van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft daarom zaterdagavond enige tijd een stuw geopend om de hele Damlanderpolder door te spoelen.

Advies van waterbeheerders is om niet te gaan zwemmen in water met dode vissen en ook de hond niet in het water te laten. Er kan volgens de website meldpuntwater.nl sprake zijn van botulisme, blauwalg, watervervuiling of een te laag zuurstofgehalte in het water.

Verschillende omwonenden gaven het zaterdag door aan Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Bij minder dan 25 dode vissen is het doorgaans aan de gemeente om actie te ondernemen, aldus de centralist van het calamiteitennummer. Daarom vond afstemming plaats tussen hoogheemraadschap en gemeente.

Het water maakt deel uit van de waterlopen in de Damlanderpolder. Deze polder vangt via een ingewikkeld systeem water op van het gebied rond de Nesdijk, dat daarna verder wordt afgevoerd via de Philisteinse polder naar zuidelijker ringvaarten. De molenaars van de Wimmenumer Molen en de Philisteinse Molen hebben geen dode vissen gezien rond hun molen, blijkt bij navraag.