De sinds 1883 bekende Jodenkoek, met zijn oorsprong in Alkmaar, verandert in Odekoek. De fabrikant laat de koek mee gaan met de tijd. Gelijkwaardigheid en inclusiviteit worden als motief genoemd. “Omdat we met Davelaar onze deuren open zetten voor een ieder die gemotiveerd is om te werken, past de naam Jodenkoeken niet”, laat Davelaar op de website weten.
Onderzoek wees uit dat een meerderheid van de ondervraagden de naam niet meer vindt passen in de huidige tijd. Dat vonden vooral jongeren.
Ronald Zegers laat namens Bakkerij Jos Rood weten: “Het is een beetje het gesprek van het moment: dat diverse culturen het beste voor elkaar willen gaan doen.” Volgens Zegers groeit voornamelijk de jeugd op in een wereld, die draait om inclusiviteit. “Het is wel weer leuk bedacht. We hebben weer wat leuks om over te praten en over te schrijven.”
Of de nieuwe naam ingeburgerd raakt, is afwachten. “Weet je, op zich heb ik er geen last van. We noemen de koek zoals de koek genoemd is. Een allemansvriend is altijd lastig om te bedenken”, laat Zegers weten. In ieder geval is de naamsverandering door Davelaar iets voor bakkers om te overwegen. “Als je de vraag stelt en er even goed over na gaat denken vorm je wel een ander beeld.”
De geschiedenisboekjes leren dat de jodenkoeken en Alkmaar al sinds 1883 bij elkaar horen. Aan de samenstelling van de koek zou nooit iets zijn veranderd. De naam van bakker Davelaar is aan de koeken verbonden sinds hij in 1924 de bakkerij aan de Mient, achter de Waag in Alkmaar, overnam. Daar werd 137 jaar geleden met het bakken van Jodenkoeken begonnen. Het merk is sindsdien wel vaker van eigenaar gewisseld. (foto: Rob Verhagen)