Gemeente plaatst bankjes en bloembakken in binnenstad meteen weer terug na commotie

Donderdagmiddag is na spoedoverleg tussen wethouder Te Beest en Stadswerk072 besloten om bankjes en bloembakken terug te plaatsen die wegens bezuiniging werden weggehaald uit de Alkmaarse binnenstad. ‘Ik stel vast dat de uitvoering niet helemaal goed is verlopen’, schrijft wethouder Robert Te Beest in een memo aan de gemeenteraad.

Stadswerk moet in 2021 bijna 288.000 euro besparen. Het college ging in december akkoord met een bezuiniging van 34.000 euro op bloembakken en bankjes in Alkmaar. Deze maand werd het straatmeubilair weggehaald. Dat leidde tot een storm van protest van inwoners en raadsleden. Dat alles dan helemaal zou verdwijnen, had het college zo niet begrepen toen ze tot de bezuiniging besloot.

Niemand begreep hoe het weghalen van reeds aangeschafte bankjes en bloembakken tot een bezuiniging van 34.000 euro kon leiden. Een woordvoerder van Stadswerk072 legt donderdag echter aan Alkmaar Centraal uit dat het in totaal om 64 bankjes en bloembakken gaat, die er voor het overgrote deel het hele jaar staan. De bloembakken zijn grotendeels niet aangeschaft, maar worden geleast. “De kosten per bak bestaan uit “leasekosten bloembak, gereedmaken voor beplanting, aanschaf planten, aanplant en jaarrond onderhoud van beplanting.”

De zeven setjes van bankjes en bloembakken die onder meer op de Limmerhoek en Bierkade stonden, worden in ieder geval weer teruggeplaatst, en er komt weer nieuwe beplanting in. De gemeente wil bekijken of zoveel mogelijk bankjes en plantenbakken kunnen blijven staan door ze te laten adopteren door ondernemers of buurtbewoners.