Gemeente onderzoekt overlast en schade aan huizen langs Middenweg in De Noord

De Middenweg tussen het Verlaat en de dorpskern van De Noord is in 2016 opnieuw geasfalteerd. Het wegdek was beschadigd, mede door zwaar verkeer dat deze route moet nemen. De asfaltering werd gedaan in stukken van rond 20 meter lengte, maar dat zorgt voor extra geluid en trillingen. Volgens bewoners en de HOP-fractie zelfs met schade aan huizen tot gevolg. Het college van B&W werd door de HOP aangespoord tot actie, en daar is inmiddels gehoor aan gegeven.

Bewoners en HOP stellen dat de naden in het ongeveer twee kilometer lange stuk van de Middenweg voor extra schokken en trillingen zorgen. Vooral bij de ‘schotsen’ die niet goed aansluiten. De effecten zijn tot 40 meter naast de weg te voelen. Volgens HOP hebben zeker 20 tot misschien wel 40 bewoners daardoor daardoor aan hun woningen  zoals verzakking, scheuren in muren en lekkage. Het gebeurt zelfs dat voorwerpen als vazen van hun plek trillen en op de vloer vallen. Bewoners hebben geklaagd bij de gemeente en in oktober 2020 is vanuit tien adressen een gezamenlijke brief gestuurd, maar volgens HOP zonder merkbaar resultaat.

Het college weet van de brief en betreurt dat er nog niet op was gereageerd. Dat is inmiddels gebeurd. Een ambtenaar gaat de situatie onderzoeken. Verder zien B&W de kwestie toch wat anders. De eerdere klachten kwamen volgens het college van één adres. en zijn “adequaat opgepakt en beoordeeld, maar hebben niet geleid tot de uitkomsten of oplossingen, die door de klager bevredigend werden bevonden”.

En de asfaltering was niet in 2016 maar in 2018. Volgens het college voldoet het wegdek aan gestelde eisen, en het zou kunnen dat de schades andere oorzaken hebben. Het college noemt als opties grondverzakking bij aanbouw of recente nieuwbouw en een lagere grondwaterstand door droogte. Het jaar 2020 was inderdaad uitzonderlijk droog.

Het stuk Middenweg komt in principe in 2025 voor groot onderhoud in aanmerking. Of er voortijdig maatregelen worden genomen hangt af van de bevindingen van de ambtenaar. Daarnaast wordt dit jaar een nieuwe verkeersmeting gedaan, om te kijken of het  vrachtverkeer is toegenomen.